Zakelijk

‘Ondernemers kunnen hier ook nieuwe producten laten testen’

Matsi.nl opent officieel haar deuren in De Hoge Wal

Aanjagers Jamar Pluimers (links) en Bert Veenstra. Foto: Jenny ter Maat

RIJSSEN – Onderwijscommunity Matsi.nl opent woensdag 15 december officieel haar deuren in winkelcentrum De Hoge Wal. Die deuren waren in de praktijk al langer open, maar vanwege de coronaperikelen bleef een officiële opening vooralsnog uit.

Genodigden kunnen rond het middaguur de opening bijwonen. Te gast is Harry Bijl van brancheorganisatie INretail. Na de lunch worden de genodigden rondgeleid in de pop-up store Christmas Place en de bedrijfscarrousel.

Drijvende krachten achter Matsi.nl zijn Jamar Pluimers, docent commerciële economie van ROC van Twente en Bert Veenstra, Economie & Ondernemen van CSG Reggesteyn. Zij noemen de officiële opening een belangrijke stap voor alle betrokkenen bij Matsi.nl: het onderwijs, de ondernemers en de overheid.

Formeel bevindt Matsi.nl zich al ruim een jaar in het pand in De Hoge Wal. Hier maken studenten van ROC van Twente en leerlingen van Reggesteyn in de praktijk kennis met het ondernemerschap. Door middel van pop-up stores en de bedrijfscarrousel kijken ze mee in de winkels van de ondernemers en gaan ze aan de slag in deze winkels of in hun eigen pop-up store. Daarbij komen alle werkzaamheden aan bod, van inkoop tot etaleren en van administratie tot leidinggeven. “Leerlingen merken dat er veel meer komt kijken bij een winkel, dan ze in eerste instantie denken.”

Zowel bij de bedrijfscarrousel als in de pop-up stores werken studenten van het ROC en leerlingen van Reggesteyn samen. Bij de bedrijfscarrousel bezoeken Reggesteyn-leerlingen verschillende bedrijven, waarbij ze opgevangen worden door studenten van het ROC. In de pop-up stores openen de ROC-studenten samen met de leerlingen van Reggesteyn tijdelijk een eigen winkel.

En dat werkt. Zowel de VMBO als de MBO-studenten vinden het gaaf. “Ze zijn teleurgesteld als ze vanuit de winkel weer gewoon naar school moeten”, vertelt Veenstra. “Het is een goed teken dat ze dit niet als school zien. Wij zien het natuurlijk wel als onderwijs. De leerlingen leren hier veel van, halen hier ook energie uit. Op voorhand hebben ze hele grote gedachten wat allemaal kan en mogelijk is. Vervolgens werken ze in het echt, in de pop-up store. Dan merken ze dat het in de praktijk toch anders is, weten na afloop ook wat echt belangrijk is en waar ze een volgende keer op moeten letten.”

Voor een mooie pop-up store is een betrokken ondernemer onontbeerlijk. “De ondernemer bij wie de goederen voor de winkel worden ingekocht, heeft een belangrijke rol. We zoeken daarvoor
ondernemers die mee willen denken met de studenten, die hen mee op weg helpen. Als de ondernemer er actief bij betrokken is, heb je de helft van het succes al binnen.”

Ondersteuning voor winkeliers
Mats ie mie? Mats ik oe! is de slogan van Matsi.nl. Ondernemers ondersteunen de pop-up stores en bedrijfscarrousel, op hun beurt ondersteunt Matsi.nl de ondernemers. “Als ondernemers een nieuw product uit willen testen, of een nieuwe kledinglijn, kan dat in de pop-up store. Via ons kan de ondernemer bekijken of dat product iets voor hem is. Heeft de ondernemer een innovatie die, of een winkelconcept dat hij eigenlijk wel zou willen testen, dan kan dat bij Matsi.nl.”, vertelt Pluimers. Daarnaast zijn leerlingen en studenten bezig met andere projecten, zoals het ontwikkelen van een website voor Koedijk Mode en het actueel houden van de website van Cooking at Home. Pluimers: “In principe is dit leerstof in schooltijd. Onder schooltijd kunnen we heel veel faciliteren. Maar wil de ondernemer meer, dan moet hij de student een bijbaan geven. Zo werkt het met andere bijbaantjes ook.” 
Ondernemers die hierover meer informatie willen, kunnen binnenlopen bij Hogepad 1-72, op maandag en woensdag van 09.00 tot 17.00 uur en op vrijdagmorgen. Op www.matsi.nl is ook informatie te vinden.

Studenten van ROC van Twente die deze opleiding gevolgd hebben, zijn capabel om ondernemer te worden. “Door Matsi.nl is het voor economie opleidingen eindelijk een beetje tastbaar wat je kunt doen later. Voorheen was het vooral de theorie die je moest kennen. Nu heb je kennis gemaakt met de praktijk.”

Helemaal klaar met deze praktijkopleiding zijn de docenten nog niet. VMBO en MBO hebben elkaar hier gevonden in een doorgaande lijn, nu moet het HBO nog aansluiten. Wat de docenten betreft moet de hele beroepskolom erbij betrokken worden. “Naast het HBO ook het basisonderwijs. Een mini pop-up store starten met de kinderen van groep 8. Onderwijs en ondernemers die daar met elkaar de verantwoordelijkheid voor nemen. Dat is het mooie van Matsi.nl.”  

Pop-up store Christmas Place
Christmas Place is de nieuwste pop-up store van Matsi.nl in winkelcentrum De Hoge Wal. Een gezellige kerstwinkel met deze keer veel goederen van de Gamma en eigen producten van leerlingen van Reggesteyn. “Allerlei kerstspullen van kerstballen tot kleine kerstboompjes, maar ook vogelhuisjes én oliebollen van Bakker Tijink”, vertelt student Armaan Sicilian.

Christmas Place is tot en met 23 december open, van 09.00 tot 17.00 uur.