Zakelijk

Detailhandel zoekt kansen om verlies zoveel mogelijk te beperken

Lokale ondernemers gaan creatief om met zware beperkingen van lockdown

WIERDEN – De Rijksoverheid haalt nagenoeg alles uit de kast om het aantal ontmoetingen zoveel mogelijk te beperken in verband met Covid-19. Nadat eerder al de horecasector zwaar werd getroffen, moet nu ook de reguliere detailhandel er aan geloven. Gezellig winkelen is uit den boze, zo veel mogelijk thuis blijven is het devies. Daarom zijn sinds dinsdag 15 december ook de deuren bij het gros van de ondernemers in de kernen van Wierden en Enter noodgedwongen gesloten en is het stil in de winkelstraten.

Het zijn zware tijden voor een groot deel van de (zelfstandige) ondernemers, die door alle maatregelen al bijna een jaar in de misère zitten. Om het hoofd nog enigszins boven water te houden en een kaalslag in de winkelkern te voorkomen, worden vele creatieve oplossingen bedacht, ook nu tijdens deze lockdown. Zo zijn er meerdere winkeliers die een plaatselijke bezorgservice op de dag van bestelling hebben opgezet, tot het reserveren van kleding reserveren met de mogelijkheid om dit thuis aan te passen en al dan niet te retourneren. Een andere slimme oplossing is de 'walk thru' in kerstthema die aan de Nijverdalsestraat in Wierden te vinden is.

Kerst walk thru
“De totale lockdown kwam toch nog als een klap, ineens moet je hele winkel dicht”, vertelt Everdien Companje desgevraagd. Ze is bedenker van deze kerst walk thru. “Je kunt bij de pakken neer gaan zitten, maar dan bereik je helemaal niks. We hebben het geluk dat we een enorme etalage hebben en wetende dat heel veel mensen nog kerstaankopen moesten doen, zijn we meteen de 'kerst walk thru' gaan inrichten.”

De etalage van Engberts & Olthuis annex Home Sweet Home wordt inmiddels gesierd door honderden engeltjes, kerstballen en andere kerstatribuutjes. Ze hangen netjes en overzichtelijk op een rij en in kolommen verspreid over alle etalages. Bij elk product is op een kaartje de prijs en tevens een bestelnummer vermeld. Het lijkt op het aloude Kijkshop-principe dat tot enkele jaren erg succesvol was, maar inmiddels uit het Nederlandse straatbeeld is verdwenen.

Bestel via telefoon of app
“Terwijl je langs de winkel loopt, kun je alle mooie kerstartikelen zien staan”, duidt Everdien. “Ook hebben we de wasmachines verplaatst, zodat ook die vanaf de straat goed bezichtigd kunnen worden. Aan de kant van Home Sweet Home hebben de geurkaarsen meer ruimte gekregen. We proberende los van alle kerstproducten ook de producten die normaal achterin de winkel staan op deze manier toch zoveel mogelijk zichtbaar te maken. Door met ons te bellen of te appen kun je laten weten welk product je graag wilt. Je geeft het nummer door en als het een cadeau is, pakken we het bovendien ook nog mooi in. Vervolgens bezorgen we of we sturen het op. Op die manier kun je toch nog lokaal bij ons winkelen, zonder in de winkel te komen.”

Eenzame ouderen
Ondanks dat het zware tijden zijn en elk verdiende dubbeltje welkom is, wordt toch nog tien procent van de gehele kerstomzet apart gezet. “We gaan de zelfstandig alleenstaande ouderen in Wierden dit jaar een kerstattentie bezorgen”, verduidelijkt Everdien. “Dus als je een alleenstaande oudere kent, die zelfstandig woont en zeker nu een leuke attentie verdiend heeft: app ons zijn of haar naam met adres door. Dan gaan wij die mensen in deze eenzame tijd verrassen!”