Zakelijk

Juf Jolanda: “Toen ben ik nooit meer weggegaan”

Jolanda Stevens viert 25-jarig jubileum bij Johan Frisoschool

RIJSSEN – Jolanda Stevens werd vorige week maandag even flink in het zonnetje gezet op de Johan Frisoschool. Juf Jolanda begon al in april 1996 op de Rijssense school en is niet meer weg te denken. Om het 25-jarig jubileum van Jolanda te vieren werd ze opgewacht op het schoolplein en werd ze luid toegezongen door alle leerlingen.

“De leerlingen uit groep 3 zeiden al dat ik maandagochtend niet op school mocht komen, dus ik had wel iets verwacht”, zegt Jolanda met een lach op haar gezicht. “We hebben de hele dag wel leuke dingen gedaan, dus ik kan wel zeggen dat het een feestelijke dag was!” Van de kinderen kreeg Jolanda allerlei cadeautjes en ook haar collega’s verrasten haar. Ze ontving een mooie bos bloemen met cadeaubonnen van plaatselijke ondernemers. “Superleuk, echt heel leuk.”

Voor Jolanda is de Johan Frisoschool wel heel bijzonder. Al op haar vierde begon ze op de Rijssense school, tijdens haar opleiding liep ze er stage en nu werkt ze er dus al 25 jaar. In totaal is Jolanda daarmee al 35 jaar verbonden aan de Johan Frisoschool. De 46-jarige juf weet nog goed hoe het begon. “Een docente ging met zwangerschapsverlof en ik was net klaar met de Pabo. Toen werd ik gebeld door de toenmalige directeur of ik wilde invallen. Daarna kreeg ik eigenlijk vrijwel direct een vaste aanstelling en ben ik nooit meer weggegaan.”

‘Tijd is voorbijgevlogen’
Dat ze nooit op een andere school heeft gewerkt, vindt Jolanda helemaal niet erg. “Eerlijk gezegd heb ik er helemaal geen spijt van. We hebben zulke leuke collega’s, ik heb altijd plezier gehad en het is gewoon supergezellig. Als je terugkijkt is het een heel lange tijd, maar zo ervaar ik het helemaal niet. Ik denk vaak genoeg: ‘Waar is die tijd gebleven’. De tijd is voorbijgevlogen kun je wel zeggen.”

Voorliefde voor de middenbouw
Bijna haar hele carrière was Jolanda juf van groep 3, ook dit jaar. “Ik heb echt een voorliefde voor de middenbouw.” Jolanda heeft wel een verklaring waarom ze zo vaak lesgaf aan groep 3. “Die kinderen zijn op die leeftijd zo enthousiast en leergierig. Ze pakken alles op om maar te leren. Ze zeggen ook heel vaak: ‘juffrouw, wat kan ik al veel hé?’ Dat enthousiasme vind ik gewoon het leukste om te zien bij de leerlingen. Dat maakt dit werk echt zó leuk!”

Bewegend leren
In 25 jaar heeft Jolanda veel nieuwe ontwikkelingen voorbij zien komen, zo ook het bewegend leren. “We proberen meer de methode los te laten en juist meer bewegend te leren. Dat houdt in dat we bijvoorbeeld een les rekenen buiten doen door middel van een spel. Dat is echt leuk om te zien, dan rennen en vliegen de kinderen naar buiten, maar ze leren ook superveel. Op die manier zijn de kinderen veel enthousiaster en dan leren ze ook veel meer.” 

Daarnaast werkt de Johan Frisoschool ook met thema’s. Zo was er onlangs het thema: lichtbronnen. “We zijn toen bijvoorbeeld door de wijk gelopen en dan moesten de kinderen aanwijzen wat lichtbronnen waren. Maar we laten de kinderen dan ook een woordenweb maken bijvoorbeeld. Dat zijn dingen die de kinderen onthouden. We kijken echt wat de leerlingen nodig hebben om zich te ontwikkelen.” 

Taalcoördinator
In haar carrière heeft Jolanda al bijna alles meegemaakt, maar toch blijft ze zichzelf ontwikkelen. Zo heeft ze in 2019 de opleiding ‘taalcoördinator’ afgerond. “Wij hebben nu een schoolbibliotheek en dat willen we echt van de grond af krijgen. Daar wil ik mezelf echt in verder ontwikkelen en ik denk dat wij als school daar nog heel veel winst mee kunnen boeken!”, besluit Jolanda Stevens.