Zakelijk

Hengelose kringloop helpt Bornse gezinnen

Dimmy Delfsma links en Stacy Bosman rechts

BORNE - De Kringloopwinkel aan de Deurningerstraat 94 in Hengelo heeft sinds afgelopen maandag een speciale koopjeshoek ingericht. De helft van de opbrengst daarvan gaat naar het Bornse Dreamteam dat toen corona zijn intrede deed in maart, voedselpakketten samenstelt voor Bornse gezinnen. Het Dreamteam begon daar destijds mee omdat de reguliere voedselbank de deuren sloot tijdens de lockdown en initiatiefneemster Stacy Bosman dit onverteerbaar vond. Tijdens de lockdown kregen bijna 90 gezinnen wekelijks een pakket van het Dreamteam, nu zijn dat er nog zo’n 36 omdat veel mensen weer ‘terug’ zijn naar de voedselbank.

De samenwerking met Hengelo is er vanaf de start van de Bornse alternatieve voedselbank geweest. Het overweldigende aantal aan houdbare artikelen dat het Dreamteam kreeg, deed het team, bestaande uit zeven vriendinnen, besluiten om te delen. Stacy en Dimmy Delfsma eigenaar van de Hengelose kringloop die onder de Stichting Help Anderen valt, kwamen met elkaar in contact. Beiden hebben dezelfde doelstelling: zoveel mogelijk mensen helpen. “We kregen in het begin zó ontzettend veel etenswaren dat we het niet eens kwijt konden in Borne. Zó veel saamhorigheid heerst er hier.”

Zeven dagen per week werken
Dimmy werkt al tien jaar bijna zeven dagen in de week om anderen te helpen. “Ik heb het zelf allebei gekend”, verklaart ze die ‘drive’. “Ik heb een tijd gehad waarin ik alles - nou ja bijna alles - kon kopen wat ik wilde, maar ik heb ook een periode gehad waarin ik het moest doen met dertig euro per week. Ik weet wat het is dus, en ik weet hoe belangrijk het is dat dit soort initiatieven er zijn. Het enige dat ik moet betalen is de huur van het pand. We werken alleen maar met vrijwilligers en dat ben ik zelf ook. Het is jammer dat we iedere maand zoveel huur moeten betalen, want anders zouden we nog veel meer gezinnen kunnen helpen. Dat stille armoede in Twente niet zou bestaan, is de grootste flauwekul. Iedere dag geven we tussen de tien en de vijftien big-shoppers met eten weg dat ik koop met het geld dat we verdienen met de verkoop na aftrek van de huur. In totaal helpen we zo 792 Hengelose gezinnen.”

Dreamteam
Nu komen daar dus de Bornse gezinnen van het Dreamteam - deels - bij. De ruimte in het Kringlooppand aan de Deurningerstraat 94 die Dimmy in gebruik had voor de opslag van eten, is nu vrijgemaakt voor de koopjeshoek. De opslag is verhuisd naar haar eigen garage. Stacy is ontzettend blij dat voor ‘haar gezinnen’ extra eten beschikbaar komt. “Dimmy doet boodschappen voor onze gezinnen voor (de helft van) het geld dat uit de koopjeshoek beschikbaar komt. We kunnen precies aangeven welke producten we het beste kunnen gebruiken.” Er is een wisselwerking tussen de Hengelose Stichting en het Bornse Dreamteam, want de spullen die het dreamteam krijgt uit Borne die niet geschikt zijn voor de gezinnen of die over zijn, gaan weer naar de Deurningerstraat 94 in Hengelo. “Zo gaat er niets verloren”, zegt Stacy.  “Wat de één niet nodig heeft, kan de ander gebruiken, hoe mooi wil je het hebben?”

Reacties

  • door Johan
  • 21 dagen geleden

Goed bezig dames , vooral zo doorgaan 

Laat vele Mensen maar weten hoeveel armoe eigenlijk er is in vele steden van ons Kikkerlandje Nederland !

Top werk !!!