Zakelijk

Gert-Jan Aaltink maakt tijdelijk kunst op doek: ‘normaal is het lichaam mijn canvas’

Gert-Jan Aaltink aan de slag met verf en penseel in plaats van inkt en tatoeage-naald

NIJVERDAL – In plaats van mooie afbeeldingen op iemands lichaam te plaatsen, pakt Gert-Jan Aaltink tijdelijk de penselen en het doek. “We worden niet gecompenseerd door de overheid en wij hebben ook geen vertrouwen in het nieuwe steunpakket. Daarom ben ik maar gaan schilderen.”

De tweede lockdown hakt er stevig in bij zelfstandig ondernemers. Zo ook bij de Nijverdalse tattoo artist. Bij de eerste lockdown gingen zijn cult art shops in Nijverdal en Zwolle voor zeven weken dicht. En ook nu lopen de kosten door, terwijl hij en zijn vrouw Marely thuis zitten. “Je kan en mag niets, maar de kosten lopen door.” Ter compensatie ontving Aaltink voor de eerste lockdown 1500 euro. “Maar alleen voor mij. Omdat we getrouwd zijn ontvang je deze tegemoetkoming maar voor een persoon.” Een situatie waar meer zelfstandigen tegenaan lopen, waaronder kappers. “Het pand in Nijverdal heb ik gekocht, dat is mijn pensioen. En dan kunnen ze dit ondernemersrisico noemen, maar het houdt een keer op.”

Dikke pech
Aaltink kan zich echt boos maken om de regels die nu rondom het hele corona-gebeuren worden gehanteerd. “Wij hebben een officiële GGD-verklaring om hygiënisch te werken. We werken met 80 procent alcohol en allerlei protocollen. Daardoor werken we net zo hygiënisch als dokters en het ziekenhuis. Ze hebben ons drie keer anders in de codering gezet. Met een accountant ben ik verweer gegaan, zodat we zo lang mogelijk aan het werk konden blijven. Maar zo’n accountant kost ook geld en wie gaat me dat betalen?”

En alsof de lockdown nog niet genoeg ellende en kosten met zich meebrengt, is ook nog een machine kapot gegaan. Sinds 2008 bedrukt de Nijverdalse tattoo artist kleding. “In de periode dat je het nodig hebt, heb je dan net een stukje extra geld. En dan zal je net zien, gaat dat ding nu kapot. Een investering van bijna 40.000 euro. Dat krijg je er dan zo nog maar weer even ‘bij’.”

Schilderen als basis
Aangezien stilzitten niets is voor Gert-Jan heeft hij de penselen ter hand genomen. Niet geheel onbekend voor de Nijverdaller. “Ik schilder heel mijn leven al. In de jaren ’90 ben ik mijn baan kwijtgeraakt als leidinggevend timmerman. Ik ben toen voor mezelf begonnen, om te doen wat ik echt graag wil doen. En dat is mooie tatoeages zetten. Mijn vaardigheid in schilderen is daarbij een goede basis geweest.” 

Lichaam als canvas
Nu schildert hij voornamelijk kleine schilderijtjes met bloemen, landschappen en vlinders. “Kijk maar eens op internet en zoek op het waard ‘tatoeages’. Dan zie je vaak bloemen. Ik heb altijd geprobeerd een eigen karakter te maken in mijn tattoos. Vroeger zie men ‘Ik hoef geen schilderij op mijn arm’ en werd er gekozen voor een simpel plaatje. Soms zelfs uit een boek. Was het bijna een soort van overtrekken. Tegenwoordig is het bijna een schilderij dat je tatoeëert.”

Hij ziet het tijdelijk maken van schilderijen dan ook als een verlengde van zijn normale werkzaamheden. Net zoals dat een restaurant nu maaltijden bezorgt. “Alleen zo zien veel mensen dat niet bij mij. Maar als je geen goede ondergrond hebt als schilder, dan blijf je als tattoo artist een plaatje overtrekken. Ik doe veel meer freehand. Het lichaam is dan het canvas voor mij en alles wat ik ga maken teken ik direct op de huid. Dit werkt voor mij beter dan een tekening van papier op je lichaam proberen aan te passen. Ik pak de rondingen en vormen van het lichaam en lichaamsdelen en ga daarmee aan de slag. Als je me die ruimte geeft, kan ik een veel mooiere tekening maken dan met een vast gegeven.”

Waardevolle afbeeldingen
De schilderijen zijn een manier om bezig te zijn en de tijd te doden. En om een beetje inkomsten te vergaren. Al is dat een stuk lastiger met schilderijen dan met een tatoeage. “Mensen leggen met gemak 500 euro neer voor een mooie tatoeage. Natuurlijk ben ik daar ook wel ‘even’ mee bezig. Maar om nu elke week een schilderij te verkopen wordt lastig. Omdat de mensen daar de waarde vaak niet van in kunnen schatten. En op een dag lukt het mij om zo’n vijf kleine tatoeages te zetten. Dan heb ik mijn dagomzet binnen. Maar dit red ik dus niet met het maken van deze kleine schilderijen.” Het laatste schilderij dat Gert-Jan heeft gemaakt is in de stijl van kunstschilder Salvador Dali. “Iets wat ik vroeger veel geschilderd heb.”

Gert-Jan schildert nu voornamelijk kleine schilderijtjes, van 30 bij 30 centimeter. “Deze hang je iets makkelijker aan een muur en verkopen daardoor iets makkelijker”, licht hij toe. Op verzoek en in opdracht is Gert-Jan bereid grotere schilderijen te maken. “Ik hoop dat er zo leuke dingen voorbijkomen.”