Zakelijk

Onderkomen voor ZwembadPlus en WaterontharderPlus

Frank Oude Elberink bouwt duurzaam pand op bedrijfsterrein Weuste Noord

WIERDEN – Wierdenaar Frank Oude Elberink heeft met ZwembadPlus B.V. en WaterontharderPlus de wind flink in de zeilen. Om zijn onderneming verder uit te breiden en gezonde groei mogelijk te maken, heeft hij onlangs een kavel op bedrijfsterrein de Weuste Noord in Wierden gekocht. Daar moet nog dit jaar een modern bedrijfspand verrijzen. “Met deze stap wil ik mijn onderneming, gericht op zwembaden en waterbehandelingssystemen, de ruimte geven die het nodig heeft. Door niet meer afhankelijk te zijn van verschillende locaties, beperk ik de reistijden en houd ik meer tijd over die ik zinvol in mijn onderneming kan steken”, verduidelijkt Oude Elberink.

Zo'n twintig jaar terug zag ZwembadPlus het levenslicht. Oude Elberink richt zich sinds die tijd op inrichting en modernisering van zowel de private als publieke zwembaden. De laatste jaren is zijn doel verschoven, naar hoofdzakelijk het besparen van energie bij zwembaden, onder andere door energiezuinige en (intelligente) computergestuurde filter- en pompsystemen. Ook de geïsoleerde 'Blue poolcover' zwembad afdeksystemen, op élk gewenst formaat, zijn inmiddels een paradepaardje. “Het terugdringen van warmteverlies bij zwembaden zie je op jaarbasis goed terug op de energierekening. Wat je aan warmteverlies voorkomt, hoef je ook niet bij te stoken. Bovendien is er veel 'cloud-based' software beschikbaar, zodat ik op afstand via een 'dashboard' voor de klant het systeem kan beheren. Zo heb je zelf geen omkijken naar een zo zuinig en comfortabel mogelijk zwembad.”

Warmteverlies
Met hard werken heeft Oude Elberink inmiddels een internationale schare klantenkring om zich heen verworven. Niet alleen de particuliere sector, ook de zakelijke markt heeft de gedreven Wierdenaar gevonden. “Er valt nog ontzettend veel winst te behalen wat betreft het warmteverlies bij openbare- en zakelijke baden. Denk alleen al aan bijvoorbeeld wellnessresorts. Daar zie je in de winter buiten openingstijden een enorme mist opstijgen, allemaal warmteverlies.” En dat warmteverlies is niet goed voor het milieu, maar ook niet voor de portemonnee. De 'slimme' systemen en afdekzeilen kunnen op jaarbasis de energierekening met honderden tot duizenden euro's reduceren. “De investering verdien je met gemak terug! Maar er wordt veel te vaak alleen maar naar de aanschafprijs van systemen gekeken en niet naar de terugverdientijd.”

Effectiviteit
Datzelfde ziet hij ook terug bij waterbehandelingssystemen, zoals de waterontharders die hij voor zijn onderneming WaterontharderPlus op de markt zet. “Er zijn goedkopere ontharders op de markt, maar als je vervolgens kijkt naar effectiviteit, dan schort het er vaak aan. Laat er maar eens een kosten-baten analyse op los, dan blijkt het 'goedkope' systeem toch ineens flink duurder in gebruik, door hoog spoelwatergebruik of te veel zoutopname (zout is nodig om de ontkalker weer te reinigen. – red.). Ik ken situaties waar het zoutverbruik vijftig procent hoger is. Daarom verkopen wij nagenoeg uitsluitend ons zuinige 'Premium' model.”

Om de gezonde groei van zijn onderneming niet in de weg te zitten heeft Oude Elberink dit jaar de stap gemaakt om een eigen bedrijfspand te bouwen. “Ik hou ontzettend van werken en wil het bedrijf toekomstbestendig maken. Ik ben een eenpitter en zit qua werktijd nu aan het maximaal haalbare. Maar ik zie ook dat ik veel tijd verkwist met al dat rijden naar de verschillende locaties. Zo verwerk ik de administratie aan de keukentafel, produceer in een gehuurde hal en het materiaal ligt weer elders opgeslagen. Door alles te centraliseren wordt het arbeidsproces een stuk effectiever. Bovendien kan ik dan ook nadenken over uitbreiden wat personeel betreft. Dan kan ik me kan richten op waar ik echt goed in ben.”

Open uitstraling
Het nieuwe pand verrijst dit voorjaar aan de Vijverweg op bedrijfsterrein Weuste Noord te Wierden. Op een lap grond van vijftienhonderd vierkante meter bouwt Oude Elberink in eigen beheer een luxe hal, met inpandig royale kantoor- en demonstratieruimte en verdeeld over twee verdiepingen plek voor productie. De voorpui wordt hoofdzakelijk uit glas opgetrokken, met een luxe, open en industriële look. Houten lamellen moeten er voor zorgen dat in de winter het zonlicht (en dus ook warmte) zo veel mogelijk in het pand terecht komt en in de zomer juist de warmte zo veel wordt geweerd. “Het hele pand wordt goed geïsoleerd en krijgt vloerverwarming, door middel van warmtepompen. En op het dak liggen straks zonnepanelen die grotendeels in de energievoorziening kunnen voldoen.” De verwachting is dat nog voor de zomer het pand gereed is en Oude Elberink zijn onderneming daar kan vestigen.

Uw reactie