Zakelijk

Erik en Monique van Profile Smit bedanken hun klanten

ALMELO - Profile Smit aan de Ootmarsumsestraat in Almelo is overgenomen door fietsenwinkel Ten Tusscher uit Enschede. “Een goede partij voor onze medewerkers en klanten, die er weinig van zullen merken. Het team blijft hetzelfde, alleen Monique en ik staan niet meer in de zaak. Daarom willen we onze klanten bedanken”, zegt Erik Smit.

Hij is de derde generatie in het familiebedrijf, dat al bijna een eeuw bestaat en in die tijd is uitgegroeid tot een begrip in Almelo. Zijn opa Freek begon in 1923 een rijwielhandel en taxibedrijf in de voorkamer van een pand op de hoek van de Ootmarsumsestraat en de Blauwhuisweg. Begin jaren zestig kwam Eriks vader Gerrit in de zaak. De taxiservice verdween, maar het assortiment werd uitgebreid met bromfietsen en het winkeloppervlak nam geleidelijk aan toe tot de huidige 1500 vierkante meter.

“We hebben een breed assortiment fietsen, bromfietsen en scooters. Onderdelen en accessoires zijn eveneens ruim voorhanden. Op de fietsbaan in de winkel kunnen mensen meteen een proefritje maken”, vertelt Erik. Hij nam in 1985 het stokje over van zijn vader. Omdat een opvolger in eigen kring ontbreekt, besloten hij en zijn vrouw Monique onlangs om hun fietsenzaak te verkopen aan branchegenoot Ten Tusscher. “Wij hebben daar een goed gevoel bij. Ook bij Ten Tusscher staat persoonlijk contact met klanten voorop. En alle medewerkers kunnen blijven. Dat vinden we heel belangrijk, want we hebben het al die jaren echt samen gedaan”, aldus Erik.

Hij en Monique hoeven dan ook niet zo nodig op de voorgrond te staan. Maar omdat de overname ineens snel is gegaan en ze geen tijd hebben om iedereen persoonlijk op de hoogte te stellen, willen ze toch graag via dit artikel hun klanten bedanken. “Voor het vertrouwen dat mensen in ons hebben gesteld”, zegt Erik. Zijn vrouw vult aan: “We hebben veel trouwe klanten en vaak gaat het over van generatie op generatie. Mensen die vroeger een kinderfiets van ons hadden komen nu terug voor hun eigen kinderen.”

Kop koffie

Hoewel de meeste klandizie afkomstig is uit Almelo en omstreken, hebben ze ook een klant uit Noordwijkerhout, vertelt Monique. “Hij komt regelmatig langs voor de aankoop of reparatie van fietsen. Dat is ontstaan nadat hij een jaar of tien geleden met een grote groep meedeed aan de fietsvierdaagse hier in Almelo. Toen iemand uit dat clubje problemen met zijn fiets kreeg, kwamen ze hier met zijn tienen en heb ik ze koffie aangeboden terwijl de fiets werd gerepareerd. Zo ontstond er een bijzondere band. Wat een kop koffie al niet kan doen.”

Mede door het fijne contact met klanten kijken zij en Erik met veel plezier terug op hun ondernemerschap. “We kennen veel mensen en weten vaak wat er bij hen speelt. We willen het onze klanten naar hun zin maken en net wat extra’s doen. We gaan met mensen om zoals we zelf ook graag behandeld willen worden. Dan ontstaat er een prettige wisselwerking”, zegt Monique, die sinds haar huwelijk met Erik in 1991 bij de fietsenwinkel is betrokken.

Erik spreekt over ‘fantastisch werk’: “De afwisseling maakt het zo leuk. Geen dag is saai of hetzelfde. En er zijn veel ontwikkelingen in het fietsbranche die elkaar snel opvolgen en waar je in meegaat.” Zo zag hij in de loop der jaren veel trends voorbijkomen. “De opkomst van de scooters, race- en atb-fietsen, de trekkingfietsen en later de e-bike”, somt hij op.

Ook is het assortiment enorm gegroeid, weet Monique: “Vroeger had je bij wijze van spreken keuze uit een zwarte of groene fiets, met en zonder handremmen of versnellingen. Nu zijn er heel veel soorten en stijlen fietsen te koop.” Die ruime keuze blijft, ook nu de winkel in andere handen is. Wel is de verkoop van vuurwerk gestopt, klanten moeten daarvoor vanaf dit jaar een ander adresje zoeken.

Het echtpaar Smit is achter de schermen nu druk bezig met het afwikkelen van verschillende zaken, zodat de overgang zo soepel mogelijk kan verlopen. Voor de periode daarna heeft het stel nog geen concrete plannen. Lachend zegt Monique: “Eerst even bijkomen en daarna zien we wel. Maar vast staat dat we zelf ook meer gaan fietsen nu we daar eindelijk de tijd voor hebben.”
(Tekst en foto: Martine de Klein)