Zakelijk

Liesbeth Stolk nieuwe eigenaresse van Kids Knusse Kadohoek

Dirja en Paul Reinders nemen afscheid van speelgoedwinkel

Dirja Reinders draagt de speelgoedwinkel per 1 april over aan schoondochter Liesbeth Stolk.

WIERDEN – Speelgoedwinkel Kids Knusse Kadohoek aan het Burgemeester van den Berplein in Wierden is vanaf 1 april in handen van Liesbeth Stolk. De grondleggers, Dirja en Paul Reinders, gaan van hun pensioen genieten en dragen de zaak over aan hun schoondochter.

Het van oorsprong Vriezenveense echtpaar Reinders opende hun eerste speelgoedwinkel in Wierden in 1993, precies 28 jaar terug. Dirja herinnert het nog goed. “We zijn toen in maart gestart onder de vlag van WigWam, later werd dat Top1Toys. Na een tijdje onder de naam van Intertoys te hebben gevaren, hebben we in juni 2019 de knoop doorgehakt om als zelfstandige speelgoedwinkel door te gaan”.

Een leven in de speelgoedwereld lag voor zowel Dirja als Paul eigenlijk voor de hand. “Ik heb geruime tijd bij elektrozaak Lammertink, hier in Wierden, gewerkt'”, vertelt Paul. “Maar daarvoor had ik een baan bij Joldersma in Almelo. Dat was vroeger een grote speelgoedzaak aan de Grotestraat, midden in de stad. Zo gek was het dus niet om uiteindelijk samen met Dirja een eigen speelgoedwinkel te beginnen.”

Van het één kwam het ander en behalve Wierden werd ook in Vriezenveen en later ook nog kort in Raalte een speelgoedwinkel opgetuigd. Uiteindelijk bleef daarvan de winkel in Wierden over. Dirja: “We hebben de andere vestigingen weer afgestoten en zijn ons gaan richten op de verhuur van vakantiehuisjes in Frankrijk. Dat is nu ook de reden om de winkel in Wierden over te dragen.”

Zelfstandige speelgoedwinkel
Dirja heeft altijd met plezier in Wierden in de winkel gestaan. Haar man verrichte hand- en spandiensten. “De Wierdenaren zijn ons altijd trouw gebleven, er heerst een fijne mentaliteit in het dorp. Wij hebben altijd geprobeerd zo veel mogelijk service te bieden. Zeker nu we een zelfstandige speelgoedwinkel zijn, komt dat nog veel beter uit de verf. Dat heeft er mee te maken dat we tot 2019 afhankelijk waren van één leverancier, nu hebben we veertig kanalen waar we producten af kunnen nemen.” Dat maakt het dat Kids Knusse Kadohoek snel kan schakelen, de mogelijkheid biedt om mee te denken met de klant en de concurrentie met internetwinkels prima aan kan.

Sinds de verzelfstandiging is het assortiment veel meer aangepast aan de wensen van wat hier in de regio gevraagd wordt. “Wat in het westen van het land populair is, wordt hier soms totaal niet verkocht. We hebben er voor gekozen om nu veel meer Lego en veel meer spellen in de winkel te hebben, datzelfde geldt voor producten van TOPmodel en HABA. Ik zag meteen weer meer verkoop vanuit onze winkel! Daar werd ik écht gelukkig van, want dat betekent dat deze winkel zeker bestaansrecht heeft! Het is en blijft toch je kindje.”

Tevens is ingestoken op een goed werkende webwinkel, waarbij de inventaris van de winkel gekoppeld is aan die van de webshop. Dat gebeurde deels noodgedwongen, omdat alle coronarestricties de vraag naar online verkoop enorm heeft vergroot. Liesbeth: “Als je mee wilt in die vaart, dan moet je nu wel. Het complete assortiment vind je dan ook op www.speelgoedwierden.nl. Ik heb al veel ervaring in de verkoop van speelgoed via internet, doordat ik al jaren educatief speelgoed via een webwinkel verkoop. Nu mijn eigen kinderen wat ouder zijn, zie ik kansen en heb ik ruimte om de fysieke speelgoedwinkel over te nemen. Dat is altijd een droom van me geweest. Het fysieke contact met de klant is toch leuker dan alleen online verkopen.”

De spelletjesliefhebster ziet het als een mes dat aan twee kanten snijdt. Bovendien heeft ze jarenlang parttime in de speelgoedwinkel van Reinders gewerkt en heeft haar man Emiel de liefde voor het vak van Dirja en Paul met de paplepel ingegoten gekregen. “Mensen kennen me, er blijft dus een vertrouwd gezicht achter de toonbank. Daarnaast blijft Marjan Catsburg ook werkzaam in de winkel en heeft Dirja te kennen gegeven zo nu en dan bij te willen springen.”