Zakelijk

Richard Oortwijn: “Daardoor kunnen we alles in perfectie uitvoeren”

Diekman Nijverdal viert 75-jarig jubileum

NIJVERDAL – Diekman Nijverdal viert deze maand het 75-jarig bestaan. Een kleine dertig jaar geleden nam Richard Oortwijn de zaak over en per toeval kwam hij erachter dat het bedrijf dit jaar 75 jaar bestaat. “Ik wist wel dat het net na de oorlog geopend was, maar dat het dit jaar 75 jaar bestond, wist ik niet.”

“Om erachter te komen, ben ik naar de Kamer van Koophandel gegaan, maar ook zij wisten het niet. Toen ik mijn openingstijden moest aanpassen op Google, zag ik opeens de exacte datum van opening: 1 april 1946. Toen moesten we dus snel handelen om toch nog een paar leuke acties te bedenken, haha”, zegt Oortwijn met een lach.

Het bedrijf is dus begonnen op 1 april 1946, destijds op de hoek van de Grotestraat met de Smitsweg. Het was meer een juwelierszaak met een aantal brillen dan andersom. “Tegenwoordig zie je dat bijna niet meer. In de huidige tijd is een juwelier en optiek vaak gescheiden. Wij zijn één van de weinige bedrijven met zowel een juwelier als optiek in het bedrijf”, legt Richard uit. “Maar voor ons gevoel versterkt het elkaar juist. Een bril is ook een sieraad, dus dat past goed bij elkaar.” 

De ondernemer merkte wel dat de omzet gaandeweg zijn carrière steeds gelijkwaardiger werd. “Ik denk dat onze omzet nu redelijk 50/50 is met de optiek en de juwelier”, vervolgt Oortwijn. Diekman Nijverdal heeft dan ook het doel om niets aan die verhouding te veranderen. “Zo hebben wij nog altijd een goudsmid in dienst en hebben we ook een horlogemaker. Zo kunnen we alle takken van sport in eigen huis houden. Op die manier kunnen we alles in perfectie uitvoeren en dat is wat we willen.”

Automatisering
Het woord automatisering is de rode draad door de carrière van Richard. Toen hij 28 jaar geleden bij Diekman terecht kwam, ging hij aan de slag met het automatiseren van het bedrijf. “Niemand had nog een computer en daar ben ik toen maar mee begonnen. Langzamerhand is alles natuurlijk een stuk professioneler geworden, maar ik moet zeggen dat ik in mijn jonge enthousiasme wel heel veel tegelijk heb gedaan om het allemaal te automatiseren.”

Oortwijn erkent dat hij graag vooroploopt met de nieuwste technieken. Zo kun je ook bij Diekman terecht voor de optometrist. “We zijn hiervoor aangesloten bij de Federatie Eerstelijnszorg Almelo en kunnen zo wij de oogartsen in het ZGT wat ontlasten. We zijn een soort poortwacht voor de oogartsen. Dat is onze kracht, het verdiepen en specialiseren van de nieuwste technieken. En we zijn ook de voorloper op het gebied van speciale lenzen en nachtlenzen”, legt Oortwijn uit.

Gerenommeerde naam
Wie je het ook vraagt in Nijverdal en omstreken, iedereen kent en raadt mensen Diekman aan. Oortwijn erkent dan ook dat mond-op-mond reclame de beste manier voor hem is. “De klant is eigenlijk ambassadeur voor het bedrijf. Ik hoor van nieuwe klanten ook bijna altijd dat ze bij ons komen door anderen, dat is natuurlijk wel mooi om te horen!”

Coronavirus
Net als veel andere ondernemers heeft Diekman Nijverdal wel een lastig jaar gehad. “We mochten het optiek-gedeelte wel openhouden, maar de juwelierskant moest wel gesloten worden vanaf 15 december. Je merkt dan wel dat je ineens vijftig procent minder omzet hebt, maar we mogen niet klagen. Er zijn genoeg andere ondernemers die het zwaarder hebben. Wij zien weer licht aan het einde van de tunnel!”, aldus Richard Oortwijn.