Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen Ter Steege en Explorius: op en rond gevangeniscomplex De Koepel

RIJSSEN - Ze staan overal in Nederland, zelfs in het buitenland. Opvallende bouwwerken, eyecatchers, in stadscentra, bedrijventerreinen en langs snelwegen. Mede gerealiseerd door Rijssense bedrijven. Bedrijven uit Rijssen ontwikkelen, slopen, bouwen, ook buiten Rijssen. Deze week in De Week van Rijssen: de ontwikkelingen op en rond het gevangeniscomplex De Koepel in Arnhem door Ter Steege en Explorius uit Rijssen.

Het is twee jaar geleden dat Ter Steege Gebiedsontwikkeling en Explorius Vastgoedontwikkeling een bijzonder complex aankochten: de voormalige gevangenis De Koepel in Arnhem, een rijksmonument. Het cellengebouw van De Koepel heeft vier bouwlagen met elk vijftig cellen, heeft een diameter van 63 meter en is bijna 38 meter hoog. Een gigantisch gebouw, dat niet afgebroken mag worden: wat doe je daarmee?

Hotel en horeca
Inmiddels zijn de plannen bekend. Het cellencomplex wordt een hotel, een plan dat samen met een klankbordgroep uit de buurt tot stand kwam. De herontwikkeling van de Koepelgevangenis in Arnhem is een samenwerking tussen NEST Ontwikkeling en EHM Group.
NEST Ontwikkeling is een samenwerkingsverband van Nijhuis Bouw, Explorius Vastgoedontwikkeling en Ter Steege Bouw Vastgoed.
De EHM Group gaat in deze historische gevangenis een horeca- en hotelfunctie realiseren. “Een hotel met alle bijkomende voorzieningen, zoals een restaurant en conferentieruimtes”, aldus Gijs Takkenkamp, directeur Gebiedsontwikkeling bij Ter Steege.

Reacties buurt
Bij de plannen werden zoveel mogelijk de reacties uit de buurt meegenomen. Takkenkamp: “Nu bijeenkomsten door de coronamaatregelen niet doorgaan, pakken we de het gesprek met de buurt digitaal op.” Een website (www.dekoepel-arnhem.nl) ging de lucht in en een nieuwsbrief voor de buurt ging de deur uit.

Nieuwe woonwijk
De gebouwen rondom De Koepel worden gesloopt en daar komen woningen. “Die plannen zijn al redelijk uitgewerkt”, vertelt Takkenkamp.
De nieuwe woonwijk rond De Koepel gaat bestaan uit ruim zestig woningen. “De woningen krijgen allemaal verschillende vormen. Er komen appartementen, stadswoningen, waaronder woningen die half de heuvel in gebouwd zijn zodat je vanuit de eerste verdieping zo de tuin inloopt.”

Masterplan
Gebouwd wordt er nog niet. Het masterplan wordt volgend voorjaar besproken in de gemeenteraad van Arnhem. Geeft die groen licht, dan kan de bestemmingsplanprocedure opgestart worden.
Takkenkamp hoopt over ruim een jaar daadwerkelijk met de bouw van de woningen te kunnen starten. “Als we in januari 2022 met de bouw beginnen, kan ergens medio 2023 het hotel open en rond die tijd zullen de mensen hier ook wonen.”