Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Buitengewoon Bijzonder Buiten Rijssen: PlastChem in Hardenberg, modernste PVC-fabriek van Europa

RIJSSEN - Ze staan overal in Nederland, zelfs in het buitenland. Opvallende bouwwerken, eyecatchers, in stadscentra, bedrijventerreinen en langs snelwegen. Mede gebouwd door Rijssense bedrijven. Bedrijven uit Rijssen ontwikkelen, slopen, bouwen, realiseren; ze doen mee aan bijzondere projecten op allerlei gebied, ook buiten Rijssen. Deze week in De Week van Rijssen: PlastChem in Hardenberg, een complete fabriek als machine.

Het fabriekscomplex van PlastChem bestaat uit drie haldelen van in totaal 10.000 vierkante meter en daarnaast nog uit kantoren en een laboratoriumvleugel van zo’n 3.000 vierkante meter.
Het belangrijkste in de nieuwe fabriek is de procesinstallatie van PlastChem. “Het gebouw is de schil, waarin de machines perfect geïntegreerd moeten worden”, vertelt Niek Rolleman van Voortman Design & Build, onderdeel van Voortman Steel Construction (VSC). Het Rijssense bedrijf coördineert de bouw van dit bijzondere project.

PlastChem produceert PVC-compounds in korrel- en poedervorm. Het maakproces bestaat uit ketels, silo’s, trechters, weegkaders en leidingen, die maken dat de hele fabriek eigenlijk één grote machine is, die uit meerdere productielijnen bestaat. “Die hele maakinstallatie is geïntegreerd in het bedrijfsgebouw. Hiervoor is een veelvoud aan ondersteuningen, sparingen en voorzieningen opgenomen. In het staal zijn bijvoorbeeld de ondersteuningen en bevestigingsgaten al aangebracht, waar de onderdelen van de fabricage-installatie op worden bevestigd.”

Slimme oplossingen
Om dat mogelijk te maken moesten slimme bouwkundige oplossingen bedacht worden. Rolleman: “Door de hoge mate van 3D-engineering met alle partijen is het gebouw virtueel samengesteld. VSC had hier de coördinerende rol. Door 3D-engineering hoefden we bij het daadwerkelijk bouwen ‘alleen nog maar’ de verschillende bouwonderdelen bij elkaar te voegen.” Zo werd bijvoorbeeld in de ruwbouw een bovenloopkraan ingebracht die tijdens de bouw al wordt gebruikt. Ook is het gebouw voorzien van dakluiken, zodat inhijsen van grote componenten mogelijk is, zonder dat grote delen van het gebouw open moeten blijven. “Er zijn dan nagenoeg geen invloeden van weer en wind.”

Het magazijn wordt zo ingericht dat het geproduceerde product in bigbags opgeslagen kan worden. Er worden verrijdbare stellingen toegepast om efficiënt met de ruimte om te gaan. Ook komt er een laadkuil met zeven laadposities. Het expeditiekantoor in het magazijn is zo gelokaliseerd dat er zicht is op het magazijn en op transporten buiten.

Gerichte adviezen
Voortman Design & Build trad al in het voortraject toe tot het projectteam. “We konden vroegtijdig, al in de engineeringsfase, onze expertise in brengen, en die expertise is tijdens de hele bouw van nut. Wij onderscheiden ons hierin van de traditionele bouwer vanwege de inzet van onze eigen (hoofd)constructeur en staalexpertise. We kunnen hierin gerichte adviezen geven over maakbaarheid en monteerbaarheid.”
VSC zorgt voor alles wat met de bouw te maken heeft, voor onderaannemers en toeleveranciers. “Vanaf fundatie tot dakbedekking en in het kantoor tot aan de vloerbedekking, behang en pantry’s aan toe”, aldus Rolleman. Uit Rijssen werken aan de realisering van dit project Jadi betonvloeren, Polybouw, Dannenberg Timmerwerken en FramePlus Bouwelementen mee.

Inmiddels is de hoofddraagconstructie gereed en de gebouwschil in een ver gevorderd stadium. De eerste bouwdelen van de silofundaties zijn in bewerking. En de montage van de procesinstallatie is gestart.

Bouwkundige oplevering
Rolleman: “Als bouwteam zorgen we voor een maakbaar en efficiënt bedrijfspand. We zijn daarnaast verantwoordelijk voor de planning en de kosten. Bij afronding van het project leveren we het gebouw en terrein volledig ingericht op.”
De bouwkundige oplevering is gepland in april 2021.

Reacties

Geweldig! Wat een bedrijf. En wat een werkgelegenheid. 

Gefeliciteerd! 

Edwin van Noort