Zakelijk

Bloemengalerie Nijzink in Wierden ontvangt keurmerk duurzaamheid

Jeanine Mulder en kreeg het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist overhandigd van wethouder Richard Kortenhoeven.

WIERDEN – Bloemengalerie Nijzink by Jeanine mag zich duurzame bloemist noemen. Eigenaresse Jeanine Mulder kreeg afgelopen week het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist, de zilveren editie, uitgereikt door wethouder Richard Kortenhoeven. Daarmee laat de Wierdense bloemenwinkel zien dat het duurzaam kweken en verkopen van bloemen hoog in het vaandel staat. Jeanine is de eerste bloemist in de regio die dit predicaat heeft ontvangen.

Het is een flinke klus om te voldoen aan alle eisen die gesteld worden, verduidelijkt Jeanine. Nagenoeg de gehele bedrijfsvoering moet geregistreerd worden, zodat helder en duidelijk is of er wel een duurzaam product wordt verkocht. “Het gaat iet alleen om het biologisch telen van bloemen. Denk bijvoorbeeld ook aan alle andere inkopen die verantwoord moeten zijn, zoals verpakkingsmateriaal en plantenvoeding.”

Daarnaast is het ook noodzakelijk om op de werkvloer een steentje te bij te dragen aan verduurzaming, zoals het scheiden van afval, het afnemen van 'groene' stroom, toepassen van LED-verlichting en schoonmaken met azijn in plaats van bleek of andere chemicaliën. Alles bij elkaar levert dat punten op, die opgeteld worden gewaardeerd met een certificaat in brons, zilver of goud. Jeanine heeft een zilveren keurmerk ontvangen. En daarmee was zij in juni één van de ruim 250 bloemisten in Nederland die het bronzen, zilveren of gouden certificaat hebben ontvangen. Dat is een stijging van 56 procent ten opzicht van januari. De eisen voor het keurmerk Barometer Duurzame Bloemist komen tot stand in samenwerking met milieuorganisaties, koepelorganisaties, maatschappelijke organisaties (NGO’s), branchespecifieke onderzoeksbureaus, bloemisten, telers, veiling en groothandel.