Zakelijk

Ineke Kuiper-Dam geniet: “Dat is de reden dat ik hier niet meer weg wil”

Bijzondere mijlpaal voor Ineke Kuiper met 25-jarig jubileum

DEN HAM – Maandag 25 januari was Ineke Kuiper-Dam precies 25 jaar verbonden aan basisschool de Smithoek. Haar hele Smithoek-team kwam maandagmiddag langs door middel van een ‘drive thru’ met vrolijk versierde auto’s, fietsen en zelfs een kleuterkar. Ineke heeft genoten van het erg leuke gebaar van haar team. Een geweldig feestgevoel, ondanks de lockdown met al haar beperkingen.

“Het kwam echt als een grote verrassing”, steekt Ineke van wal. De directrice van De Smithoek was op 6 januari jl. 40 jaar in het onderwijs en werd destijds mooi online toegezongen door de collega’s. “Op 6 januari kreeg ik dus ook al een mooi ontvangst, dus toen mijn man me ’s ochtends vertelde niet voor kwart voor 9 op school mocht zijn, had ik zoiets nu ook weer verwacht. Er waren natuurlijk wel wat meer mensen dan normaal tijdens deze lockdownperiode en ik kreeg een prachtige bos bloemen, dus ik had niets meer verwacht vanwege dit jubileum.” 

Tot haar grote verbazing moest ze die maandagmiddag naar buiten komen. “Ik had mijn man uitgenodigd om naar school te komen om de bloemen op te halen, dus dat was een mooi excuus voor mijn man, die op de hoogte was, om naar De Smithoek te komen. Toen moest ik opeens naar buiten en mocht ik plaatsnemen op onze mooie voorleestroon. En toen begon het. Iedereen kwam langs om me te feliciteren, dat was zó leuk. Dan weet je ook waarom ik hier nog altijd werk”, lacht Ineke.

Veel veranderingen
Dat een docente een dergelijk 25-jarig jubileum viert, is een bijzondere gelegenheid, weet Ineke. “Dat gebeurt tegenwoordig niet vaak meer hé”, zegt Ineke, die precies weet hoe het begon. “Voordat ik 1996 hier begon, ben ik eerst werkzaam geweest in Vroomshoop op het VO, wat tegenwoordig Het Noordik heet, daarna ben ik via verschillende basisscholen op De Smithoek terechtgekomen. Aanvankelijk vond ik het best een uitdaging om bij zo’n traditionele dorpsschool te gaan werken. En uiteindelijk heb ik kansen gekregen om hier het basisonderwijs vanuit mijn eigen visie neer te zetten. Mede dankzij een fantastisch team van leerkrachten. Dat zijn wel de redenen dat ik hier niet meer weg wil.”

Doorgroeien
Waar Ineke in 1996 nog begon als juf van de bovenbouw werd ze al snel gevraagd als coördinator van de bovenbouw. “Ik vond lesgeven superleuk, maar ik zag een mooie uitdaging in de nieuwe functie. Vanuit die functie ben ik doorgegroeid naar directeurschap”, gaat Ineke verder. “Mijn passie lag eerlijk gezegd vooral bij het lesgeven en daarom twijfelde ik aanvankelijk om voor het directeurschap te gaan, maar je moet het eigenlijk anders zien en omdenken, daar houd ik van: Je bent normaliter juf van een klas van ongeveer dertig kinderen en nu zie ik eigenlijk de hele school van meer dan 260 kinderen als mijn klas en heb daarbij hulp van een team van ongeveer 25 leerkrachten, waar ik met liefde de verantwoordelijkheid voor wil dragen.”

Lesgeven
Ineke heeft het lesgeven echter nooit helemaal losgelaten. “Ik geef nog steeds graag gelegenheidslessen. Zo geef ik graag een geschiedenisles, ook een passie van mij.

En daarnaast geef ik structureel Duits in de groepen 4 en 5. Wij vinden het op De Smithoek onlogisch dat de kinderen wel Engels krijgen, maar niet hun buurtaal Duits, vandaar dat wij beide talen aan alle kinderen hier op de basisschool al geven”, zegt Ineke, waarbij ze noemt dat de Duitse taal aan kinderen uit de onderbouwgroepen uiteraard op speelse manier wordt gegeven, door bijvoorbeeld in het Duits te zingen.” 

“Wij merken echt dat de kinderen allemaal enthousiast zijn. Ze vinden het leuk om een vreemde taal te leren. Uit onderzoek blijkt ook dat kinderen het meest taalgevoelig zijn tussen hun derde en zevende levensjaar. De kinderen zeggen bij de Duitse lessen letterlijk: we verstaan je. Deze taal ligt nu eenmaal dicht bij ons dialect. Dat vind ik een mooie ontwikkeling en dat is wat we willen bereiken met het geven van Duitse lessen.” 

Leukste herinneringen
Het schooljaar 2011/2012 was niet alleen voor Ineke een bijzonder schooljaar. De Smithoek bestond in dat jaar maar liefst 100 jaar en daarnaast verhuisden ze in dat jaar naar een nieuw schoolgebouw, een bijzonder en ook heftig, maar geweldig mooi jaar zegt Ineke. “Dat is toch wel een jaar wat mij het meeste is bij gebleven. Het was natuurlijk een geweldige uitdaging voor mij persoonlijk, maar ook voor mijn gehele team, voor wie niets te gek was en al hun talenten hebben gebruikt om er een groots spektakel van te maken.” 

“We hebben destijds niet één groot feest gehouden, maar we organiseerden het hele jaar door leuke activiteiten. Iedere keer kwamen de leerlingen dan weer in oudhollandse kleding, die Nederlanders destijds droegen. Dat was echt het meest bijzondere jaar uit mijn loopbaan”, besluit Ineke.