Zakelijk

Betsy Diender-Lohuis over uitvaartzorg: “Bij dit vak ligt echt mijn hart”

Fotograaf: Ellen Nieboer

NIJVERDAL – Betsy Diender-Lohuis is sinds een halfjaar werkzaam als zelfstandig uitvaartbegeleider en uitvaartspreker. Ze wil mensen persoonlijk ter zijde staan bij een groot verdriet. Al jaren is ze als vrijwilliger actief betrokken bij de plaatselijke samenleving; onder meer in het kerkenwerk, bij de Eschländerkapel en de Voedselbank. Voorheen werkte ze in de reisbranche, eerst bij OAD en na het faillissement maakte ze een doorstart als zelfstandige. “Dat liep als een trein totdat in maart 2020 corona kwam”, zegt ze. “Op dat moment besloot ik om aan een diep gevoel toe te geven en een opleiding tot uitvaartbegeleider te gaan volgen.” En Betsy vervolgt: “Een uitvaart begeleiden zie ik als het begeleiden van de laatste reis.”

Inmiddels heeft ze die opleiding bij Gaandeweg Uitvaart Educatie in Twello succesvol afgerond en is ze bezig zich te oriënteren op een nieuwe vorm van uitvaartzorg, resomeren. De eerste uitvaarten heeft ze begeleid. Vier als uitvaartbegeleider en drie als uitvaartspreker. Het persoonlijke aspect bij uitvaarten spreekt haar sterk aan: “Vroeger ging alles standaard, meestal van uit de kerk met een dominee of pastoor.” Tegenwoordig is dat veel minder een vast gegeven. Betsy geeft aan dat de locatie passend moet zijn. Het uitvaartcentrum en Het Centrum zijn prima, maar niet iedereen voelt zich daar thuis. Als voorbeelden van een locatie voor de plechtigheid noemt ze ook de Leerkamer in Hellendoorn, Schuilenburg, De Uitkijk of de Pas in Haarle.

Persoonlijk
“Het is niet mijn bedoeling een organisatie op te zetten; juist niet. Ik ben 24 uur per dag beschikbaar, maar als ik een familie begeleid, heb ik geen tijd voor een andere. Ik wil er dan helemaal zijn voor die ene familie. Elke dag even langskomen, als ze dat willen, voor vragen of wensen. Mocht zoiets voorkomen, dan verwijs ik door. Bijvoorbeeld naar de Stichting Uitvaartverzorging Nijverdal e.o. of naar Peter van den Heuvel.” Voor rouwvervoer en de verzorging van een overledene werkt BDL Uitvaartzorg ook samen met OZN in Oldenzaal.

Een toespraak bij een uitvaart kan ze zowel in het Twents als in het Nederlands houden.

Als reisleider zorgde ze ervoor dat het haar gasten aan niets ontbrak. Met die instelling werkt ze ook in de uitvaartzorg; het is haar doel om de familie van een overledene in alle mogelijke facetten rond de uitvaart met raad en daad terzijde te staan. “Met zachte hand begeleid ik de familie.” Betsy geeft aan dat ze pas tevreden is als 'het goed voelt' voor de nabestaanden. “Er is veel meer mogelijk bij een uitvaart dan de meeste mensen denken. Ik vraag altijd wat de familie wil. En geef hun ook aan dat ze veel zelf kunnen doen, dat is ook goed voor de rouwverwerking. En dat ze 'out of the box' kunnen denken.” In dit verband noemt ze de uitvaart bij De Lantaarn in Hellendoorn die ze onlangs begeleid heeft: “Dat paste precies bij de overledene en zijn familie. Ondanks het verlies en verdriet voelde het goed. De dankkaart was in de vorm van een cd-hoes. Het was een mooi afscheid.”

Transparant
Veel mensen zijn nog huiverig om over hun dood en wat er daarna moet gebeuren na te denken. Betsy wil graag op een rustige en duidelijke manier bij mensen thuis daarover praten. “Ik drink m'n koffie zwart en lust ook een glas water, meer heb ik niet nodig”, zegt ze glimlachend. “Over de kosten ben ik heel transparant. Ik heb geen commerciële belangen bij keuzes van families.”

Contact
Wie contact op wil nemen met Betsy Diender-Lohuis van BDL Uitvaartzorg kan bellen naar 06-2626 1658 of mailen naar info@bdl-uitvaartzorg.nl.