Zakelijk

Door Jenny ter Maat

Arend Jansen: ‘Mijn laatste pilsje heb ik hier wel getapt’

Arend en Carolien Jansen sluiten na bijna dertig jaar hun café. Foto: J. ter Maat

RIJSSEN – De twee schimmels, aan weerszijden op de buitenmuur van het café, kijken neer op het terras, dat er op deze grijze lockdowndag, verlaten bij ligt. Het is zaterdagmiddag; normaal zouden in dit bruine café in het centrum van Rijssen, de tafels bezet zijn door klanten die de warmte en gezelligheid opzochten.

De eigenaren van De Twee Schimmels, Arend en Carolien Jansen, maakten onlangs bekend dat ze het café hebben verkocht. Bijna dertig jaar waren ze cafébaas. “We hadden liever in een andere situatie afscheid genomen”, zegt Arend Jansen, vanachter de bar waar hij een paar koppen koffie klaarzet. “Mijn laatste pilsje heb ik hier wel getapt.” 

Pearejan
Eind 1990 werden Arend en Carolien geattendeerd op de verkoop van café ’t Haantje aan de Grotestraat. Ervaring in de horeca hadden ze niet, al had Carolien wel eens bijgesprongen bij de bediening in een café. Arend was schilder, Carolien werkte in de verpleging. Het stel besloot de stap toch te zetten en op 1 maart 1991 gingen de deuren van De Twee Schimmels open. Een naam die verwees naar de familiebijnaam van Arend, Pearejan.

Carolien ging fulltime werken in het café, Arend hield zijn werk als schilder nog twee jaar aan en werkte ’s avonds en in het weekend het café. Lachend: “De eerste weken zaten we met vier man in het café. Om elf uur ’s avonds deden we de deur dicht en gingen zelf met vrienden stappen.”
Het duurde niet lang of bij De Twee Schimmels hingen de bezoekers er met de benen uit.

Toen kwam ook het moment dat Arend begreep dat schilderwerk en café niet te combineren waren: “Op een gegeven moment viel ik op mijn werk tijdens de schaft in slaap en werd pas wakker toen een collega mij om half vier op de schouder tikte: wakker worden, we gaan naar huis. Toen ben ik naar de baas gegaan en heb mijn baan als schilder opgezegd.” 

Dankzij medewerkers
Café De Twee Schimmels werd een begrip in Rijssen. “Mede dankzij onze medewerkers. We hebben jarenlang keihard gewerkt. Als de laatste gast weg was, moest er opgeruimd en schoongemaakt worden, daarna nog een hapje en drankje met het team en dan kon er echt afgesloten worden. Het was ons leven. We hadden er zoveel plezier in.”

Machtig mooi uitgaanspubliek
Na de komst van hun kinderen, Stef en Inèz, bleef Carolien door de week ’s avonds thuis. In de weekenden stond ze nog wel achter de bar. “We hadden oppas thuis, die bleef ook slapen.” Het was in die tijd dat Carolien zich begon af te vragen of ze dit werk moesten blijven doen. “Het ging ten koste van ons gezinsleven.”
Dat gevoel had Arend nog niet. “Dit is het mooiste werk dat er is. Met machtig mooi uitgaanspubliek, dat inmiddels een generatie opgeschoven is. Groeten van mijn vader, zei zo’n jongen dan.”

Carolien werd vijf jaar geleden ernstig ziek. Een periode van chemokuren, operaties en bestralingen brak aan. “De vraag bleef of we het caféwerk wilden blijven doen.”
En toen brak de coronapandemie uit. “Vanaf half maart zat alles dicht, en Tweede Pinksterdag gingen we mondjesmaat weer open. We hebben nog een mooie zomer gehad. Maar nu zit alles weer op slot.”

Voor de Jansens was er dit jaar geen normaal inkomen. “Dat heeft het besluit wel versneld”, zeggen beide.

Ander werk
Carolien werkte al een aantal jaren bij Rutterkamp Natuursteen en sinds de zomer ook als invalkracht bij Reason Damesmode. Arend heeft in coronatijd werk gevonden bij Baktotaal Bouwhuis in Goor als magazijnmedewerker. “Het bevalt me er gigantisch goed en dat heeft ook wel meegeholpen om de beslissing te nemen. En het is ook wel lekker om ’s avonds thuis te zijn.”

Nieuwe eigenaar
Het café ging in de verkoop en ondanks corona meldde zich al snel een serieuze kandidaat, Abgar Malas (voorheen Buena Vista) en Hasni Citgez. Op 1 februari komt er aan Café De Twee Schimmels definitief een eind.

Arend en Carolien hadden het niet anders willen doen. “We zijn blij dat we het avontuur, want dat was het, aangegaan zijn. We hebben zoveel leuke dingen meegemaakt, van de playbackshow met Harm Agteresch in de jury tot een ons onbekende en onbetaalbare band, die we aangeboden kregen van fabrikant Dommels, en bij ons de sterren van de hemel speelde. De zanger op de tafel, het café afgeladen vol; het publiek stond nog buiten op straat.” 

Afscheidsfeestje
“Graag hadden we in het café afscheid genomen van onze klanten, maar dat zit er nu niet in. De nieuwe eigenaar heeft aangeboden dat we op een later tijdstip in het café een afscheidsfeestje kunnen houden. Klasse is dat.” En zo is het caféavontuur na bijna dertig jaar ten einde. “Het was een fantastisch mooi avontuur. We hadden het niet willen missen.”

Uw reactie