Zakelijk

Al bijna honderd jaar florerend in Twente Reinerink Bloemen en Planten

MANDERVEEN – In de bloemenwereld is Reinerink al sinds 1923 een begrip in Twente. Vanuit het distributiecentrum in Manderveen worden naast de eigen winkels ook de mensen thuis verblijd met een bloemetje. Het nog altijd florerende bedrijf zet in op duurzaamheid en innovativiteit.

"Als heel de wereld zo bezig was als Nederland dan was er geen CO2 probleem."

Laagdrempeligheid van de markt

In een aangename aroma van verse bloemen staat eigenaar Gerard Reinerink in de hal van het Manderveense distributiecentrum. “Hier is het in 1923 allemaal begonnen met een bloemenwinkel in Manderveen van waaruit diverse markten in de regio werden bezocht. Inmiddels heeft Reinerink Bloemen en Planten winkels in Tubbergen, Almelo, Denekamp en Ootmarsum. De winkels worden bevoorraad vanuit het distributiecentrum hier in Manderveen. Daarnaast worden vanuit hier ook bestellingen bij mensen thuis bezorgd in heel Twente. Vlot, vriendelijk en deskundig; dat is waar wij voor staan. In de winkels is het makkelijk toegankelijk, er staan altijd medewerkers klaar voor een ‘babbeltje’ of deskundig advies. Wij zijn tevreden als mensen met een glimlach de winkel verlaten, dat is het belangrijkste. Die laagdrempeligheid zit er nog in vanuit onze ‘roots’ op de markt”, aldus de bevlogen bloemist.

Dé bloemist in Twente

De klanten weten de Reinerink-formule te waarderen; vanuit de gehele regio weten zij de Reinerink winkels in Twente te vinden voor een vers boeket voor elke gelegenheid. De bloemenwinkels van Reinerink weten zich vooral te onderscheiden door een uitgebreid assortiment aan boeketten. Verschillende kleuren, variaties of structuurboeketten; alles is volledig op maat samen te stellen. Dit geldt ook voor de assortimenten aan bruidswerk, rouwarrangementen, glaswerk, keramiek en mandwerk.

Duurzaam en innovatief

Het distributiecentrum in Manderveen is onlangs voorzien van honderd zonnepanelen. Dat sluit goed aan bij onze visie”, verteld Reinerink. Binnen deze visie streeft Reinerink Bloemen en Planten er naar om ‘duurzaam en innovatief’ te zijn. “Reinerink Bloemen en Planten is aangesloten bij het duurzaamheidslabel ‘GreenFlorist’. Dat kan alleen wanneer je beschikt over bepaalde certificaten.

Momenteel zijn bij ons meer dan 85 procent van de bloemen en planten duurzaam en verantwoord geteeld. Nergens komt bespuiting of kinderarbeid aan te pas. Na de plaatsing van de zonnepanelen zijn wij inmiddels bijna geheel zelfvoorzienend.

Volgend jaar gaat de bezorging ook volledig elektrisch. Wij gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbaar plastic, alles wordt gescheiden en we hebben een eigen composthoop”, verklaart Reinerink. 

“Die behoefte aan duurzaamheid is er vanuit partners, de markt veranderd, iedereen is bezig met duurzaamheid. In Nederland zijn we daarin goed bezig, vooral ook in de agrarische sector, ondanks dat deze veel kritiek krijgt. Als heel de wereld zo bezig was als Nederland dan was er geen CO2 probleem. Daarom kiezen wij ook voor veel producten die in Nederland zijn geteeld ondanks dat die niet de goedkoopste zijn. Onze rozen hebben een sticker met een duurzaamheidslabel dat bewijst dat het om eerlijke, duurzame producten gaat. Duurzaamheid is iets wat wij zelf ook willen en waar we binnen onze branche in voorop lopen. Motivatie daarvoor is niet nodig. Wij zijn groen mensen, werken met bloemen en planten en staan dicht bij de natuur. Kijk maar eens hoe mooi het hier is met de natuur in de omgeving van Manderveen en Ootmarsum en Denekamp, dan is motivatie voor een duurzame beleidsvoering niet meer nodig.” 

Jubileum

Reinerink Bloemen en Planten is een vertrouwde naam in Twente. Bijna 100 jaar nadat het bedrijf in 1923 werd opgericht, staat inmiddels de vierde generatie van dit familiebedrijf al klaar. “In 1990 kwam ik als derde generatie in het bedrijf. Daar hoefde ik nooit over na te denken. Vanaf mijn 18e ging al twee keer per week de wekker om 3.00 uur voor de veiling in Aalsmeer en ik heb mij nog nooit verslapen. Volgend jaar bestaat het bedrijf al honderd jaar.

Uw reactie