Uitgaan & Cultuur

Zondag 7 augustus a.s.
Weer toogdag leden Koets’n Keerls met traditionele ‘Singravenrit’

DENEKAMP - Een twintigtal leden van de bekende ‘Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging De Koets’n Keerls’, kortweg ‘De Koets’n Keerls’, neemt zondag 7 augustus deel aan de jaarlijkse toogdag rond Denekamp. Het is de dag, waarop  (citaat ) : ‘authentieke rijtuigen gecombineerd met passende kleding en harnachement rijdend ten toon worden gesteld aan het publiek’. ‘Harnachement’?  Dat wil zeggen (aldus Google) dat ook het paard, de paarden die het rijtuig trekken dat doen in een bij dat  rijtuig passend tuig. Een combinatie, waarmee een nostalgische sfeer wordt opgeroepen. De ambiance van oude tijden. Dit aldus, de ‘Keerls’ die zondag 7 augustus startend bij Manege De Zonnebeek, hun jaarlijkse rit maken,. Hoogtepunt is ook dit jaar weer  het ‘defilé d ‘élégance’ op het voorterrein van Huis Singraven. Vandaar ook de naam van deze toogdag: ‘Singravenrit’. 

De zeer uiteenlopende combinaties rijtuigen arriveren namelijk na een korte rit door dit deel van Noordoost Twente rond 13.30 uur bij de Kasteellaan van het landgoed en rijden dan naar de voortuin van Huis Singraven. Met name dat gedeelte uit de rit is voor het publiek interessant, omdat men dan alle rijtuigen op een lange rij achter elkaar kan zien zonder last van overig verkeer. Nog mooier is die aanblik natuurlijk tijdens genoemd ‘defilé d’elegance’. Dat start na de pauze in die tuin, waarbij alle combinaties voor het Huis langs rijden terwijl ‘spreekstalmeester’ Gerrit Smidt  steeds bij elke voorbij rijdende koets informatie daarover verstrekt.  Dat defilé wordt ‘afgenomen’ door de voorzitter van de Stichting Edwina van Heek  en Dinkellands burgemeester John Joosten. Het is voor het publiek vrij toegankelijk en dus ook het bekijken van elke combinatie afzonderlijk tijdens de pauze. Dat alles dan vanaf 13.30 uur.

Koets’n Keerls

Wie kent ze zo langzamerhand niet: de Koets’n Keerls. Het is de populaire naam voor wat officieel de Twentse Rijtuig- en Arresleevereniging  De Koets’n Keerls’ heet. Die naam werd in 1971 aangenomen, nadat de vereniging reeds in 1969 was opgericht. Inmiddels telt ze zo’n 350 leden en het jaarlijkse hoogtepunt is Twenterit. Daarnaast kunnen de leden deelnemen aan allerlei verder op de agenda geplaatste toogdagen in de vier regio’s, waarin de vereniging is onderverdeeld. Maar ook combinaties van elders uit ons land zijn welkom, die kunnen zich ook aanmelden via de landelijke agenda, waarop de Singravenrit staat vermeld. De Koets’n Keerls  is namelijk lid van de Koninklijke Nederlandse Sportfederatie. Voor de deelname aan de Singravenrit hebben zich nu ruim twintig combinaties gemeld bij ritvoorzitter Harry Groener en ‘Keerl’ Ben ter Brake. Enthousiaste Denekampse mensporters die iedereen uitnodigen de komende Singravenrit te komen bekijken. 

Tekst/foto:PBJ