Uitgaan & Cultuur

Zondag 3 juli a.s.: Denekamper Spatzen vieren 25 jarig bestaan tijdens
Zomerfestival Denekamp

DENEKAMP - De immer vrolijkheid uitstralende band ‘Denekamper Spatzen’ viert  op 3 juli a.s. haar 25 jarig bestaan tijdens het aanstaande Zomerfestival Denekamp (ZFD) op de grote weide bij ’t Wubbenhof. Dat festival is al vele jaren een grote, ook regionaal aansprekende traditie en de opvolger van de dorper zomerfeesten die onder allerlei namen al sinds de viering van het 700 jarig bestaan van Denekamp jaarlijks werden en worden georganiseerd.

De Spatzen 2022 met v.l.n.r voorste rij Chiel Platvoet, Robert Bornebroek, Tom Olde Dubbelink, Martijn Platvoet, Jeroen Thijssen en Hans Oude Hassink. Daarachter Rob Visschedijk, Miranda Tijink en Mienke Gosselt. Op de foto ontbreken Wouter Molendijk en Norbert Blokhuis.

Over dat Spatzenjubileum een praatje voorafgaand aan de repetitie op de vaste woensdagavond met een drietal van de band, namelijk ‘the leader/leadsinger of the band’ en Twentse taal-goochelaar Jeroen Thijssen, de immer goedlachse drummer Chiel Platvoet en de best gesoigneerde Spatz basgitarist Raymond Kienhuis. Grappig is het dat de heren het allemaal niet echt zo precies weten, terwijl ze er van meet af aan bij waren. Wel hebben ze een soort infobulletin met veel historie (onder meer uit de DV) onder de wonderbaarlijke naam VredesSpatz. Daarin samengevat wat de historie en enkele hoogtepunten.

Waarom evenwel die naam? Wel van vredesduif gehoord maar een vredesmus?  Maar ach, die vraag kun je ook stellen bij de naam van de band: waarom Denekamper Spatzen, dus Denekamper mussen en bovendien een Nederlands/Duitse naam. Zeker de oorspronkelijke : Originaal Denekamper Spatzen. In de loop van de jaren is dat wel gewoon ‘de Spatzen’ geworden, in elk geval voor de enorme, honderden vrienden en vriendinnen tellende fanclub. De kenmerken van een mus zijn volgens Wikipedia: ‘stevig gebouwd, grote snavel en verhoudingsgewijs grote kop’! Tja, dat eerste is hier en daar ook waarneembaar, maar voor de rest? Geintje dus. Essentie: we hebben in Denekamp met deze Spatzen een zeer populaire band. Geen wonder dat die al een kwart eeuw bestaat, ook al is ze van haar oorspronkelijke ‘originaal’ Twents langzamerhand haar repertoire gaan uitbreiden met schlagers en vaderlandse hits!  Een hechte club die voor de wekelijkse repetities bij Jeroen Thijssen aan huis de aangebouwde oefenruimte  induikt, er lekker musiceert , nieuwe nummers aan het repertoire toevoegt, de laatste nieuwtjes doorneemt en na afloop geniet van een pilsje, terwijl de eigen DJ Rob Visschedijk zorgt voor wat lekkere achtergrondmuziek…Wat wil een ‘muziekverslaafde’ nog meer. Uiteraard zijn in al die jaren een aantal makkers met ‘Spatzenpensioen’ gegaan, maar daar staat dan tegenover het ‘binnenvliegen’ van een tweetal dames in aanvankelijke mannelijke ‘mussenhok’, namelijk Miranda  ‘saxend’ en Mienke zingend. Beiden vrijetijds artiesten, maar zeer bekend van vele andere muziekmomenten in ’n doarp’

 

*Het werd na de Greun’n ‘íets anders’: De Spatzen

Een kwart eeuw muziekvermaak brengen op Denekampse en verdere Twentse podia, dat is toch wel heel bijzonder voor zo’n ‘vrijwilligersband’. Bijzonder was ook het begin van het ‘mussengetsjilp’. Citaat uit de VredesSpatz nr. 10 (nummer 9 verscheen al weer zo’n tien jaar geleden): ‘ Zoals bekend zijn de Spatzen ontstaan uit de hofkapel van de Greun’n. Op een gegeven moment word je daar te oud voor en wordt het tijd om plaats te maken  voor nieuw bloed, Niks mis mee, heel normaal. Maar wat moet je dan gaan doen als jong-ouder iemand?  Doorgaan als kapel, onder een nieuwe naam, of toch iets anders?  Het werd dus iets anders . In de zomer van 1996 is dit besluit genomen op het terras vaan de ‘Klor (c.r. Concordia)’. Ja, we bestaan dus eigenlijk 26 jaar maar corona e.d. heeft voor een jaartje uitstel gezorgd. We zijn begonnen met het maken van eigen nummers in ons mooie Twentse dialect. Waarom eigen nummers? Eigen nummers , omdat we muzikaal nog niet in staat waren om nummers van andere artiesten fatsoenlijk na te apen. Bij eigen nummers kon je het simpel houden en er was muzikaal geen vergelijkingsmateriaal…’ Het eerste optreden vindt plaats bij het 10-jarig bestaan van de ‘roots’, de Greun’n en dan ook op plaats van het ‘gedachtenspinsel tot oprichting’, namelijk ‘bie de Klor’.

 

*Met enorme schare vrienden en vriendinnen eerst jubileumfeest zondag 3 juli  en volgend jaar weer ‘Scheunefest in Biemolt?

Genoeg over de historie, want opnieuw lonkt een éigen’ feestje, zoals die er ook al heel wat waren. Een Spatz is geen trekvogel, maar toch trekken de Denekamper Spatzen er bij hun lustrumvieringen wel degelijk op uit, namelijk naar het Duitse Biemolt. Niet om te overwinteren, maar om er een daverend ‘Scheunefest’ te gaan vieren samen met de enorme ‘zwerm’ vrienden en vriendinnen, zo’n 300. Vier maal vond die ‘Biemolttrek’ reeds plaats en het 5e lustrum wordt ook daar  weer een Scheunefest, maar dan volgend jaar. Zoals hiervoor reeds aangegeven vindt de viering nu eerst plaats met een optreden tijdens het Zomerfestival zondag 3 juli a.s. op de feestweide bij Guus. En natuurlijk hebben  de dames en heren daarbij weer iets bijzonders bedacht. Dat mogen we hier niet vermelden, want in de bij alle vrienden en vriendinnen bezorgde VredesSpatz komt alle informatie. Een verrassing derhalve. Daarin tevens via knipsels en artikelen heel veel historie, lekker smeuiig gebracht. Daarom hier een beperkt jubileumartikel, dat we mogelijk weer aantreffen in de editie van lustrumfeest nummer zes, zo rond 2027/28. …Overigens niet op de foto en niet musicerend, maar wel onmisbare Spatzen zijn naast DJ Rob verder Wouter Molendijk die alle geluid dat de Spatzen voortbrengen geluidstechnisch optimaal doorgeeft en dan is er nog Norbert Blokhuis, de onmisbare steun en toeverlaat in het ‘mussennest’

 

Tekst/foto: PBJ