Uitgaan & Cultuur

Zoete Kruimels en kunstenaar Anouk de Groot winnaar van Kunst in de Etalage

OLDENZAAL - De afgelopen weken was het weer genieten van Kunst in de Etalage in de binnenstad van Oldenzaal. Een mooi samenspel tussen kunstenaars en winkeliers leverden weer een prachtige kunstexpositie op. Afgelopen zondag 23 oktober sloot de organisatie de 20e jubileumeditie van het evenement af met de feestelijke uitreiking van de ‘Beste Match’. Deze ging naar Vera Engelbertink van Zoete Kruimels aan de Grootestraat en kunstenaar Anouk de Groot uit Beltrum. Zij namen de eerste prijs in ontvangst en werden in de bloemen gezet. De uitreiking werd omlijst door feestelijke muziek van de Sputterkearls. 

Hedwig de Bruijn, voorzitter van Kunst in de Etalage, sprak de winnaars toe. Het juryrapport sprak van een optimale integratie van kunst en winkelwaar. De keramiek sculpturen van Anouk de Groot, prachtig gedetailleerd gemaakte dieren, vertellen op zichzelf al een verhaal. In de etalage van Zoete Kruimels zijn ze geplaats als ware taartjes en gebak; zoals op een taartplateau en onder een stolp. Mooi servies van Zoete Kruimels dat erbij is geplaatst, geeft het gevoel van een heerlijk kopje koffie of een aangename high-tea met liefdevolle zelfgemaakte gebakjes en taartjes. De etalage roept: ‘Kom erbij’ en ‘Schuif maar aan’! Met verbeeldingskracht en humor wordt in deze etalage een nieuwe creatie neergezet die een gezamenlijk verhaal vertelt. Je waant je in een sprookjeswereld waarbij Alice in Wonderland iedere moment kan binnenkomen en waar je samen met de dieren gezellig worteltjestaart kunt eten, aldus het juryrapport. Het mooie monumentale pand van Zoete Kruimels versterkt de knusse en lieflijke sfeer. Kunstenaar en winkelier hebben de synergie opgezocht en elkaars werk naar een hoger plan getild.

Op de tweede en derde plek eindigden respectievelijk Hofland Optiek met kunstenaar Suze Sleiderink en Wijnkelder XL met Lidori ten Have.

Na de uitreiking van de Beste Match werd er ook nog een kunstwerk verloot onder het publiek van Kunst in de Etalage. In het kader van het jubileumprogramma waren er dit jaar o.a. kunstbeschouwende rondleidingen en workshops voor het publiek. Uit dit deelnemend publiek is een winnaar getrokken. Mevrouw Annelies Schopman uit Oldenzaal was de gelukkige. Zij loopt ieder jaar de kunstroute en dit jaar liep zij mee met de kunstbeschouwende rondleiding verzorgd door twee kunstenaars van O-Art. Zij ontving een prachtig kunstwerk van Kim Grote Punt uit Denekamp die dit in opdracht van Kunst in de Etalage maakte. Kim deed vorig jaar zelf mee aan het evenement met haar schilderkunst.

De afsluiting van Kunst in de Etalage was een succes te noemen met veel te bezichtigen kunst op deze koopzondag in Oldenzaal. Ook de Kunstmarkt in Winkelcentrum de Vijfhoek en Driehoek werd druk bezocht evenals de open dag van kunstenaars collectief O-Art op de Thij.