Uitgaan & Cultuur

Door Jenny ter Maat

Zoeken naar de mooiste kerstboom op ‘t Veeld: ‘Mam, kijk, een babyboompje’

RIJSSEN – De Kerst komt er weer aan, en voor de familie Kenkhuis betekent dat een drukke en gezellige tijd. In de weken voor Kerst worden vanaf ’t Veeld aan de Calunaweg in Rijssen enorme aantallen kerstbomen gestoken.

Zo’n tienduizend bomen staan er op het perceel, dat eigendom is van de familie Kenkhuis uit Wierden. “Groot en klein, en ze gaan allemaal weg voor dezelfde prijs, 15 euro per stuk.” Het leuke is dat de bomen nu al uitgezocht kunnen worden door de klant. Bij de ingang van het terrein hangt een kistje met kabelbinders, plastic labeltjes en watervaste stiften, Wie een boom uitgezocht heeft, kan z’n naam op het labeltje schrijven en dat aan de boom bevestigen. “Die boom is dan gereserveerd tot en met woensdag 15 december. Als de boom dan niet afgehaald is, wordt het labeltje verwijderd en gaat de boom weer de verkoop in”, zegt Kenkhuis.

Op de dagen dat de bomen gekocht en afgehaald kunnen worden verandert het perceel in een waar kerstbos. Sfeervolle verlicht, er branden vuurtjes, kerstman en kerstvrouw lopen rond, de klanken van de midwinterhoornblazers versterven over de Borkeld, er is glühwein en voor de kinderen staat er een plukboom vol met kerstkransjes. “We proberen van het uitzoeken van de boom een feestje te maken”, vertelt eigenaar Jan Kenkhuis. “We genieten er zelf ook van. We zien onze vaste klanten weer, met kinderen en kleinkinderen. Zien hoe gezinnen een boom uitzoeken, de kinderen zoeken mee. ‘Mam, kijk, een babyboompje, die vind ik mooi’ hoor je dan. De sfeer is hartstikke leuk.”

Zelf steken mag
De klant mag de boom zelf steken, maar voor de meeste klanten kiezen ervoor dat één van de medewerkers de schop in de grond steekt. Kenkhuis: “Daarvoor lopen we er met zo’n of vijf, zes man.” Lachend: “Naderhand voel je wel dat je een dagje bomen gestoken hebt.” De medewerkers brengen ook de boom naar de auto. “Naar welk vervoermiddel ook. We hebben al bomen in een cabrio gezet en op fietskarren vastgemaakt.”

Op ’t Veeld aan de Calunaweg in Rijssen worden al dertig jaar kerstbomen gekweekt, en al 26 jaar kerstbomen verkocht, zo van het land. Kenkhuis: “Het is een traditie die een beetje uit de hand gelopen is.” Zijn vrouw José, de drie zonen en de schoondochters, met de kleinkinderen, zijn er eveneens bij betrokken. De schoondochters maken zelf kerstkransen en kerststukken, die vanachter ene kraam verkocht worden.

Twee tenten komen er dit jaar te staan, om meer ruimte te creëren. De klanten kunnen kiezen uit meerdere soorten bomen. Fijnspar, blauwspar, Nordman en nieuwkomer de Fraserspar. “De takken van de Fraser zijn zo zacht, die naalden steken niet. Ook mooi om kersttukjes mee te maken.”

Op de Nordman na kunnen zeker de wat kleinere kerstbomen na Kerst gewoon in de tuin geplant worden. “Met de kluit in een grote emmer plaatsen en elke twee dagen water geven”, is het advies. “Dan groeien ze bijna allemaal verder.” Het organiseren en houden van het kerstbos aan de Calunaweg is veel werk, maar de familie doet het graag. “De klanten zijn tevreden, de sfeer is prima. Daar doen we het voor. Het is een mooi om met de familie hiermee bezig te zijn.” 

De bomen kunnen gekocht en afgehaald worden op de zaterdagen 27 november, 4, 11 en 18 december van 09.00 tot 15.30 uur en op de woensdagen 8 en 15 december van 13.00 tot 15.30 uur. Entree en uitgang zijn apart gehouden. Parkeerplekken staan aangegeven.