Uitgaan & Cultuur

Wereldprimeur voor Glasrijk Tubbergen

TUBBERGEN - De 26e editie van Glasrijk Tubbergen belooft veelzijdig, verrassend en uniek te worden. De jaarlijkse glaskunstmanifestatie, dit jaar van donderdag 29 september tot en met zondag 2 oktober, draagt als thema X-over. Hiervoor worden kunstenaars uitgedaagd om een koppeling te maken van glaskunst met andere kunstvormen en nieuwe media. Tevens is er dit jaar weer een Glasrijkconcert. Wat deze jaargang uniek maakt, is een heuse wereldprimeur: de onthulling van een gebrandschilderd raamwerk van de zesde generatie Nicolas.

Fotobron: Glasrijk Tubbergen

Het bijzondere raamwerk werd gemaakt door de  in Amerika woonachtige en werkende Joep Nicolas Zachary White.  Woensdag 28 september om 19.30 vindt de onthulling plaats in combinatie met de opening. “

Uniek stukje geschiedenis

“We schrijven een uniek stukje geschiedenis”, laat Edward Willems, voorzitter van stichting Glasrijk Tubbergen. “Het gebrandschilderde raam krijgt waarschijnlijk een plek in de toren van de H. Pancratiusbasiliek. Daarmee zijn we, voor zover ik weet, de enige in de hele wereld die zes generaties gebrandschilderde ramen heeft.” Tot dusver was Diego Semprun Nicolas de vijfde en laatste generatie die bijdroeg aan het indrukwekkende raamwerk in de basiliek. Of Joep Nicolas Zachary White voor Glasrijk naar Tubbergen komt en bij de onthulling aanwezig is, weten we nog niet.“

Einde kassentijdperk

Het nieuwe raamwerk  ondersteunt de ambities van het stichtingsbestuur van Glasrijk Tubbergen. Vernieuwing, verjonging en modernisering zijn daar de pijlers onder. “De zilveren editie vorig jaar stond in het teken van nostalgie en terugkijken”, vervolgt Willems. “Vanaf nu richten we onze blik op de toekomst.”

Naar alle waarschijnlijkheid wordt dat een toekomst zonder de glazen kassen die Glasrijk onder meer typeren. De kassen op het Raadhuisplein dienen al jaren als expositieruimte. Hoewel de kassen een geweldige vondst bleken t zijn, was het opbouwen ervan kassen veel werk, en ze vergen veel onderhoud.  De organisatie dacht na over een alternatief. “We zochten daarbij de samenwerking op met de de Jan de Bouvrie Academy in Deventer”, vertelt de voorzitter. “Vier studenten van deze kunstacademie gaven we de opdracht om een alternatief voor de kassen te ontwerpen. Zo betrekken we er jongeren bij die het bekijken met een frisse blik. Een van de twee ideeën die zij onlangs aan ons presenteerden, is als maquette  te zien tijdens Glasrijk Tubbergen. Of de plaatsvervanger van de kassen volgend jaar een plek krijgen binnen Glasrijk Tubbergen hangt af van de productiekosten en de realisatiemogelijkheden.” 

Basiliek weer locatie voor Glasrijkconcert

Ook weer op het programma staat het Glasrijkconcert. Dit wordt verzorgd door het Sint Pancratius Basiliekkoor Tubbergen en het Groot Mannenkoor Zwolle. “Toeval bestaat niet”, zegt Willems hierover. “Vorig jaar informeerden we bij mensen die nauw betrokken zijn bij Glasrijk of er iets was dat ze misten. Met name het oude concept met het Glasrijkconcert was een veelgehoord antwoord. Terwijl wij de terugkomst van het concert bespraken, nam het Pancratiuskoor het initiatief en stelde een Glasrijkconcert dit jaar voor.” De koren treden zaterdag 1 oktober vanaf 19.0 uur op in de H. Pancratiusbasiliek.

Tijdens Glasrijk Tubbergen zijn er elke dag, zowel binnen als buiten, exposities, Art & Shopping, demonstraties en workshops. Het Glasrijk thema dit jaar is X-over, oftewel cross-over. “Een koppeling van glaskunst met andere kunstvormen, materialen en nieuwe media”, legt Willems uit. “Kunstenaars worden aangemoedigd om het vertrouwde pad te verlaten of uit te breiden en een nieuw, artistiek avontuur aan te gaan. De reacties van de kunstenaars waren heel positief. Een aantal kunstwerken hebben we inmiddels gezien en er zitten echt prachtstukken tussen.”

Op de foto ziet u een kunstwerk ‘Eye tot eye’ van Sylwia-Schongart

Meer informatie is te vinden op de website: www.glasrijk.nl 

Fotobron: Glasrijk Tubbergen