Uitgaan & Cultuur

Vrienden van Geesteren Live klinkt als een klok

GEESTEREN – Met de tweede editie van het muzikale evenement Vrienden Van Geesteren Live (VVGL) zette de organiserende muziekvereniging St. Caecilia afgelopen weekeinde lokale muzikaliteit en het dorp op de kaart. Voor het eerste werd het evenement verspreid over twee dagen en zowel vrijdag als zaterdag was het volle bak in zaal Kottink. De samenwerking tussen de lokale zangers en zangeressen, de fanfare, de slagwerkgroep en de nieuw geïntroduceerde VVGL-band klonk als een klok.

De organisatie van het evenement neemt veel tijd in beslag. Om die reden vindt VVGL tweejaarlijks plaats. Maar de ingeslagen weg was een doorslaand succes en wordt zeker vervolgd.

Meer in de mars
Het publiek kent de fanfare en de slagwerkgroep van St. Caecilia voornamelijk van straatoptredens, zoals op Hemelvaartsdag. Met VVGL lieten de muzikanten zien dat zij aanzienlijk meer in hun mars hebben. “Voor de muziekvereniging is dit evenement een grote uitdaging”, laat Gerard Velthuis van de organisatie weten. “In fanfaremuziek zit normaal gesproken een melodielijn. Die melodie neemt de zingende artiest tijdens het concert voor zijn of haar rekening. De fanfaremuziek moest daarom helemaal worden herschreven. Een gigantisch groot karwei dat Rien Wesselink op zich nam en voortreffelijk gedaan heeft. Het ietwat oubollige imago dat de fanfare doorgaans wordt toegedicht wordt hier vanavond enorm opgekrikt.” De muziekvereniging gebruikte de sociale media om het evenement onder de aandacht te brengen. En met succes want zowel ouderen als jongeren kwamen op de optredens af. Ieder nummer werd gezongen door een ander lokaal talent. Afhankelijk van het genre liet de fanfare of de slagwerkgroep van zich horen. De VVGL-band speelde alle nummers mee en in de pauze en tijdens de afterparty speelde de lokale band Dr. Blade and the Spincoaters op het tweede podium.

Pop, rock, ballads en soul
De nummers waarop de bezoekers werden getrakteerd waren zeer divers. Van ‘Angie’ van The Rolling Stones tot ‘Streets’ van Kensington en ‘Dansen op de vulkaan’ van De Dijk passeerden in prettig tempo de revue. Sommige gastartiesten die deelnamen staan zelden op het podium, andere veelvuldig. En toch was het voor hen ook spannend. “In het begin was het wel een beetje ongemakkelijk”, vertelt Lars Bolscher, zanger bij de band The Bacon Factory, vrijdagavond na zijn performance. “Als ik speel met de band krijgt de hele band de aandacht. Hier sta ik als zanger in de spotlights. De samenwerking met de fanfare en de slagwerkgroep vind ik ronduit fantastisch. Ik heb nu nog meer zin in morgenavond. Dan sta ik er weer.” Ook zangeres Lisan Bekhuis knalde op het podium in Geesteren met haar versie van ‘Sun of a preacher man’. “Zingen met een band is intiemer, dit is bombastischer”,  omschrijft ze het verschil. “Ik vind het een geweldige ervaring om te zingen met een complete big band achter me. Alles is compleet en alle muziekgenres komen voorbij: pop, rock, ballads, soul. En daarnaast vind ik het ongelooflijk om te zien en te horen hoeveel muzikanten, zangers en zangeressen Geesteren heeft.” 

Hart voor Geesteren
Het publiek genoot van het uitgebreide kleurenpallet aan muziek en zang. Hieraan droeg tevens het ensemble Passe Partout bij. De vier vocalisten namen de backing vocals voor hun rekening. Zelfs jongeren uit Geesteren die inmiddels uitgevlogen zijn naar andere plaatsen keerden dit weekeinde terug. “Hun roots liggen hier waardoor ze speciaal voor dit evenement even terugkomen”, heeft bezoeker Harry Egberink vernomen. “Voordat VVGL ontstond hield St. Caecilia ook concerten maar daar kwamen voornamelijk familieleden en vrienden op af. Nu ze het zo uitgebreid hebben trekken ze volle zalen, zelfs twee avonden.” De organisatie kijkt terug op een bijzonder geslaagd festijn. “Ik sprak bezoekers die zeiden dat ze het jammer vonden dat het afgelopen was”, laat Marije Wesselink, VVGL-bandlid en medeorganisator daags na het evenement weten. “Het was een uitdaging om het deze keer twee dagen te houden maar het loonde zich wel. Ook de speciaal voor deze avonden opgerichte VVGL-band was een schot in de roos. Over twee jaar gaan we zeker op deze ingeslagen weg verder.”