Uitgaan & Cultuur

Voorbereidingen voor Dagje Hellendoorn

HELLENDOORN – Voor zaterdag 25 september van 11.00 tot 17.00 uur staat het Dagje Hellendoorn gepland. “In grote lijnen is het hetzelfde als in de jaren voor corona, maar toch ook weer een beetje anders”, zegt Gerrit Hendriks namens de organisatie. 

“In de eerste plaats zit je natuurlijk in heel ander jaargetijde en daar moet je rekening mee houden. We willen het Helderse Dagje dit keer houden op het terrein van de Hofmansweide en achter de wagenloods bij Erve Hofman. Met een ingang aan de Hofmansweide en een vaste looproute. Hiervoor hoeven we geen vergunning aan te vragen, maar moeten we de gemeente 14 dagen tevoren wel een protocol tonen.” 

Op het Dagje Hellendoorn komen weer demonstraties van oude ambachten, oude trekkers en brommers en het is de bedoeling dat er ook gedurende één uur een paard in de rosmolen gaat lopen. In de museumboerderij zijn dan karnsters aanwezig om op traditionele manier boter te karnen. Het paard zet de rosmolen in werking die via raderen de vleugel in de karton laat draaien. En natuurlijk gaat Bello rijden.

“Voordeel is dat alles in de buitenlucht plaats heeft”, meldt Hendriks. Alles gebeurt geheel coronaproof. “Maar toch zijn er bij de oude ambachten mensen die voorzichtig zijn en liever niet komen. We hebben daarom enkele kunstenaars benaderd om hun werk te exposeren. Maar die moeten nog reageren. Op 1 september gaan we definitieve beslissingen nemen en we hopen echt dat het Dagje Hellendoorn dit jaar door kan gaan.”