Uitgaan & Cultuur

VET jubileumjaar voor Hydra Theater

OLDENZAAL - Geen zeven vette en zeven magere jaren, maar één VET jaar als kroon op het 25-jarig bestaan van Hydra Theater. VET staat voor Vijf En Twintig maar ook voor een jaar dat bol staat van evenementen. Aljan ten Broeke, Meg Slot en Erwin Pross van het organiserend team van Hydra zijn er druk mee.

Erwin Pross is Hydra-man van het eerste uur. Meg’s vader, Nick Slot, is ook vanaf de beginjaren betrokken. Erwin: “Meg is exponent van de jongere generatie in deze theatergroep. We hebben gelukkig meerdere jongeren in het organisatieteam, dat ook het creatieve proces voor haar rekening neemt.”

Door de jaren heen zijn veel mensen gegaan en gekomen. Erwin: “Er zijn veel mensen die weer terugkomen om mee te spelen in een productie. We hebben naast het organiserende team van 13 mensen onze groep muzikanten en backstagers en een vaste kern van 20 spelers.” 

Vijf En Twintig

Aljan: “De exacte oprichtingsdatum is niet bekend, maar het oprichtingsjaar 1996 is wel zeker! We hadden begin dit kalenderjaar VET willen uitpakken, maar door corona hebben we dat idee moeten laten varen. We beginnen nu in september met de voorstelling ‘Dreeduuster’, houden een reünie en een expositie en vieren in 2022 vrolijk verder met drie locatievoorstellingen.”

Ontwikkeling

Hydra is door de jaren heen veranderd en verder ontwikkeld. Aljan: “Wat we doen kun je omschrijven als beeldend locatietheater. Bijna altijd op buitenlocaties. In het begin waren vuurspugen en steltlopen vaak een onderdeel in een act of voorstelling. De drie elementen (aarde, water, vuur) in combinatie met inspiratie uit mythen en sagen waren ook vaak de rode draad in de begintijd. We zijn verder gaan zoeken naar een nieuwe invulling en er is meer humor en regionale setting bijgekomen.  

Ook meer tekst. In onze voorstellingen wordt veel Twents gesproken, het moet dichtbij blijven. We zijn door de jaren heen van mythes en goden meer naar de mens in zijn eigen omgeving afgedaald. De voorstellingen zijn toegankelijker en herkenbaarder geworden, maar ook steeds van een beter niveau.”

Bekend in Oldenzaal en ver daarbuiten

Iedereen die van buitenevenementen houdt heeft Hydra wel eens ergens zien optreden: Kunst op straat, Zwarte Cross, straattheaterfestivals, educatieve voorstellingen voor scholen, Rotary’s Witte Winter Wandeling, workshops en trainingen. Aljan: “Waar wij allemaal geweest zijn? Te veel om op te noemen!”

De Hydra producties variëren qua omvang van 1 à 2 spelers tot een groep van 130 personen. Aljan: “We doen alles zelf: PR, grafisch werk, kostuums, schmink, muziek, animatie en decor.”

Hydra is feitelijk een amateurgezelschap maar werkt op professioneel niveau. Aljan: “Het werk van Hydra is een superhobby: intensief en het kost heel veel tijd. We steken heel veel energie in het creatieve proces, we zijn met dertien man voortdurend bezig met creatieve ontwikkeling.”  Erwin: “We doen het allemaal naast ons werk, maar het is echt een deel van je leven”. Meg: “Ik heb zelf een theateropleiding gevolgd. We hebben meer mensen in de groep met een opleiding in theater, muziek of podiumkunst of techniek, maar de opgebouwde ervaring en creativiteit bepalen ons niveau.”

Hydra is een goede bekende op de Zwarte Cross, maar de editie 2021 is afgelopen week definitief afgeblazen. Aljan: “We hebben daar een prominente rol met een eigen podium en eigen backstage. Bij ons optreden daar zijn zo’n 120 mensen betrokken! Dat Zwarte Cross dit jaar niet doorgaat is jammer, maar mooi dat we het nu weten, we kunnen nu volledig op het VET jaar focussen.”

Aftrap VET jubileumjaar: ‘Dreeduuster’ in Vasse

‘Dreeduuster’ is de titel van de eerste locatievoorstelling op de Tutenberg in Vasse uit een serie van vier die Hydra Theater gaat spelen vanaf september. Exclusief ontwikkeld in het kader van VET. ‘Dreeduuster’ is een theaterproductie met Twentse humor, teksten en muziek. Een beeldende voorstelling met verwijzingen naar Twentse sagen en mythen. Onder toezien van het ‘Darde Oog’. De voorbereidingen voor zijn in volle gang en de kaarten voor deze bijzondere locatievoorstelling zijn online te bestellen bij Stadstheater De Bond.

Het hele VET programma bestaat uit 6 elementen.  In april 2022 gaat het jubileumprogramma verder in parken in Oldenzaal met stadsparkentheater ‘Oale But’. In mei staat een kleinere locatievoorstelling gepland die wordt gespeeld in een tuin met de titel ‘Tuffel’.

Tot slot speelt Hydra Theater een mini locatievoorstelling op een geheime, prachtige plek in het Lutterzand: ‘De Woe Woe Boom’. Kaarten voor de voorstelling in 2022 zijn later in het najaar te koop bij Stadstheater de Bond.

Reünie: Vet Weerzeen

Aljan: “In het weekend van 9 en 10 oktober zijn alle mensen welkom die ooit bij Hydra betrokken zijn geweest als speler, backstager of op andere wijze. Dit is tevens de aftrap voor een expositie Vet Weerum Kiek'n. Een bijzondere kiekshow met live performance. Vet Weerzeen is dus: eerst een bezoekje aan Vet Weerum Kiek'n en daarna een vette borrel.”

Aanmelden voor Vet Weerzeen kan ook nu al. Heb je belangstelling om te komen? Voel je welkom en stuur een mail naar weerzeen@hydratheater.nl Laat weten wie je bent, wat je met Hydra gedaan hebt en op welke dag je wilt komen.  

Vet Weerum Kiek’n

Aljan: “Dit evenement vindt plaats in vijf opeenvolgende weekends vanaf 15 oktober is hele bijzondere kiekshow. Dat betekent terugkijken (weerum kiek'n) in de historie met film- en fotomateriaal, kostuums, grote en kleine decorstukken, op Hydrawijze tentoongesteld. Elke dag zal er ook live performance te zien zijn. De entree is gratis! De locatie wordt later bekend gemaakt.

Vette Vriend worden

Niet alleen het jubileumprogramma werd door corona gedwarsboomd, de hele cultuursector en podiumkunst hebben platgelegen. Aljan: “Hydra Theater houdt al 25 jaar financieel haar hoofd boven water. Maar corona heeft ook bij Hydra alles stilgelegd. Door een Vette Vriend te worden of door een donatie te doen kunnen mensen die Hydra een warm hart toedragen en geweldig helpen. Voor het jubileumbedrag van 25 euro wordt je Vette Vriend. Je helpt mee om van het jubileumjaar een vet succes te maken en je zorgt er voor dat Hydra mooie voorstellingen en acts kan blijven maken in de toekomst. Natuurlijk is een éénmalige donatie ook mogelijk.”

Kijk voor alle informatie over het Vette jubileum van Hydra theater op: hydratheater.nl