Uitgaan & Cultuur

Uitgebreide randprogrammering rond het Beleg van Oldenzaal in de maand september

OLDENZAAL - Het is bijna zover: op 17 september staat het centrum van de stad in het teken van het Beleg van Oldenzaal. Op het Plechelmusplein waan je je een paar eeuwen terug in de tijd. Je belandt in het jaar 1572. Toen de Staatse troepen onder leiding van Maurits van Nassau, de latere prins van Oranje, de stad belegerden. Het plein zal deze dag vol staan met historische ambachten, muziek en theater. Het belooft een groot spektakel te worden met grote groepen spelers en een heuse ganzenhoeder. 

Daniëlla van der Stelt van de stichting Oldenzaalse Musea is er nog steeds druk mee. “Er zijn nog maar weinig mensen die precies weten hoe het zat met de Tachtig Jarige Oorlog en Willem van Oranje,” vertelt ze. “Via de gemeente kregen we de vraag om samen met Oldenzaal Promotie dit project te organiseren. Er zit een landelijke organisatie achter en iedere gemeente vult de aandacht aan het herinneringsjaar op zijn eigen manier en eigen tijd in. Aan het begin van dit jaar vond de landelijke opening in Brielle plaats en bij ons staat de hele maand september in het teken van het Beleg van Oldenzaal. Het wordt allemaal gefaciliteerd door de gemeente waardoor we de kosten laag kunnen houden en het evenement voor iedereen toegankelijk is.”

Voor iedere doelgroep zijn leuke activiteiten bedacht, waardoor een hele randprogrammering ontstond in samenwerking met Stadstheater De Bond en Bibliotheek Oldenzaal. Zo zijn er lezingen in de bibliotheek en de Hofkerk. Sommige wat kleiner, bijvoorbeeld over wapens, strategie en vechten. En René van Stipriaan, de schrijver van de biografie van Willem van Oranje, komt zijn verhaal vertellen. Ook Herman Pleij, de historicus die bekend is van De Wereld Draait Door, laat zijn licht schijnen over de Tachtigjarige Oorlog. “Vroeger was Oldenzaal heel belangrijk,” vertelt Daniëlla. Maar we stonden in tweestrijd. Want we waren katholiek en wilden dat ook blijven. Stiekem was iedereen hier blij als de Spanjaarden het grondgebied weer heroverden. De rest van het land was Oranjegezind, maar ik denk dat we hier ons katholieke bourgondische karakter aan te danken hebben.”

Er zijn zoveel leuke dingen te doen dat het bijna moeilijk is om een keuze te maken. Zo kan je op 10 september nog meedoen met De smaak van het beleg. “Dan gaan we koken op houtvuur. Want wat aten de mensen in die tijd?” Voor deze lezing en workshop zijn nog maar een paar kaarten beschikbaar die je kan kopen via de website www.bibliotheekoldenzaal.nl. “We gaan een gebonden soep maken met desembrood,” verklapt ze.

In de stadhuishal kan je tot 9 oktober de tentoonstelling bezoeken over de geboorte van Nederland en de bijzondere positie van Oldenzaal in het Oosten van het land. De stadswandelingen bij kaarslicht wil je ook niet missen. Hier vertellen vijf historische personen, waaronder Aaltje Peterinck en Ambrosius Spinola, over de goede zaak waar ze voor vechten. Maar die blijkt voor iedereen anders te zijn. “Ze leefden zo lang geleden, maar eigenlijk is er nog niets veranderd,” mijmert Daniëlla. “Na afloop is er op de toren een acht minuten durend verhaal over het Beleg te zien door middel van een enorme projector. Daar zit uiteraard geluid onder, want de kanonknallen moeten te horen zijn. Er zit ook een voice-over onder de film. Heel bijzonder.”

De projector is afgelopen vrijdag ook al ingezet in de stadstuin. Onder het genot van een drankje en popcorn werd hier de film Kenau tijdens een openluchtbioscoop vertoond als onderdeel van de randprogrammering. Het was een groot succes en de tuin zat bomvol. Van 12 t/m 14 september staat een educatieprogramma voor leerlingen van groep acht en klas 1 en 2 van de middelbare scholen centraal. Zo kunnen ze bijvoorbeeld een workshop schermen volgen of een podcast maken in het stadhuis. “Op heel veel manieren wordt er een inkijkje gegeven in die tijd omdat het heel veel invloed heeft gehad op het hedendaagse Oldenzaal,” besluit Daniëlla. 

Voor het volledige randprogramma kan je kijken op www.uitinoldenzaal.nl/beleg. En je kan je nog opgeven voor diverse lezingen en workshops, maar wacht dan niet te lang.