Uitgaan & Cultuur

Turftrappers pakken de galadraad weer op

LANGEVEEN / BRUINEHAAR -  Na een gedwongen onderbreking van enkele jaren heeft Carnavalsvereniging de Turftrappers de draad weer opgepakt met de organisatie van twee fantastische gala-avonden. Duizend mensen hebben onlangs in een afgeladen feesttent genoten van een mix van humorvolle buuts, geweldige zang, spectaculaire dans en overig vertier.

Dit jaar wordt de carnavalsvereniging voorgegaan door prins Eric en adjudant René, met hun hofdames Anja en Christel, en de jeugdhoogheden Suus en Dani. President Thijs Oude Steenhof onthaalde de hoogheden met hun Raad van Elf en dansmariekes onder de luide tonen van hun lijflied Deurdonderen en een daverend applaus. Ook werden de enthousiaste co-presentatoren Raymond Kienhuis en Carlijn Plegt aan het publiek voorgesteld. Het hofkoor (Thijs Avéres, Gert-Jan Gijsbers, Mirthe Plegt en Bente Pouwels) zong hun nieuwe, zelf gecomponeerde openingslied. 

Galadebutant

Na deze knallende opening verzorgden de juniordansmariekes (Dewi Bernds, Yorinde Botter, Hanne Damhuis, Floor Mensen, Madde Oude Nijeweeme en Anne Schrage) een spectaculair dansoptreden, waarna de eerste buut van de avond kwam van galadebutant Rens Rolefes. Compleet met hooivork en omgekeerde nationale vlag brak Rens als toekomstig president van ons land een lans voor alle boeren in Nederland, in deze voor hen onzekere tijden. Hij sloot zijn buut zingend af met een ruig liefdeslied om te pleiten voor meer liefde en respect.

Eigenzinnige prins

De Raad van Elf bracht vervolgens samen met de eveneens debuterende damesraad een sprookjesachtige ode aan de in hun ogen zeer eigenzinnige prins Eric en de ietwat rustige adjudant René, waarbij René humorvol werd herinnerd aan een flinke boete wegens wildplassen. Bep en Bets oet de Broenehaar (Sonja Brunink en Jolanda Schrage) verzorgden vervolgens in een prachtige, snel opgebouwde stoeltjes-skilift hun traditionele humoristische buurvrouwenpraat. Ze lieten de hele zaal duidelijk weten dat Bruinehaar wel degelijk bij Langeveen hoort, ondanks dat prins Eric altijd gekscherend zegt dat Bruinehaar beter teruggegeven kan worden aan de Gemeente Twenterand. 

Dorpspolitiek

Na een korte pauze was het tijd voor een prachtig buut- en zangoptreden van het hofkoor, waarbij bekende, maar ook minder bekende inwoners van Langeveen en Bruinehaar lachend op de hak werden genomen. Regina Haarhuis en hofdame Anja Jonker bespraken vervolgens in de dorpspolitiek de laatste roddels in het dorp, waarbij niemand gespaard werd. Vooral president Thijs Oude Steenhof en de prinsencommissie werden genadeloos door het slijk gehaald. Hierna werd de gala-avond opgeluisterd met een spectaculaire dans van de seniordansmariekes (Famke Brunink, Melissa Kienhuis, Suzanne Luft, Meike Pegge, Isa Plegt en Lara Plegt), een dans die tijdens het dansgardeconcours in Fleringen de winnende bleek te zijn.

Derde erelid

De buuts van de avond werden traditiegetrouw afgesloten door Bets Pikstrik (Bennie Oude Oosterik). Nadat hij eind vorig jaar al werd gekozen tot de beste buutreedner van Twente, besloot hij zijn voordracht tijdens de gala-avonden in Langeveen zo mogelijk nog te verbeteren. Zo scherp als een mes werden plaatselijke gebeurtenissen en misstanden aan de kaak gesteld. Na afloop van dit optreden kondigde president Thijs Oude Steenhof helaas het afscheid aan van Bennie als buutreedner tijdens de Langeveense gala’s. Vanwege zijn enorme verdiensten voor de vereniging (als prins Bennie II in 2007-2008, buutreedner en lid van de galacommissie tijdens 22 gala’s) werd hij benoemd tot derde erelid van Carnavalsvereniging de Turftrappers. Hierbij werd Bennie geroemd en benoemd als de Langeveense Koning van de Lach. Ook viel hem de eer te beurt van een prinselijke onderscheiding, de Gouden Turf. 

Onderscheidingen

Prins Eric en adjudant René reikten ook een prinselijke onderscheiding uit aan Harry Mensen, voor zijn inzet en verdiensten voor de sponsorcommissie en VUT-activiteiten van de Voetbalvereniging Langeveen. Verder ontvingen Rudie en Ivonne Oude Nijeweeme een Gouden Turf. Zij bieden in hun bedrijf onderdak aan verschillende onderdelen van de carnavalsvereniging (stalling wagens en oefenruimte dansmariekes, hofkoor en Raad van Elf).

Als laatste werd het bestuur van de carnavalsvereniging door de hoogheden op het podium geroepen. Zij werden geëerd voor hun verdiensten de vereniging door de moeilijke coronajaren te loodsen en Langeveen nu weer een prachtig festijn te bieden, waar jong en oud bij betrokken is en van geniet. Dit resultaat werd aan het eind van beide gala-avonden meer dan duidelijk door het optreden van de oud-hoogheden. Het dak ging eraf bij deze Turftoppers!