Uitgaan & Cultuur

Tubbergen rockt met weergaloos debuut van Rock Am Esch

TUBBERGEN - Het weiland aan de Haarweg achter Studio Sport was afgelopen zaterdag omgetoverd tot een weergaloos festivalterrein. Daar werd de eerste editie van Rock Am Esch gehouden. Het muziekfestival kon na twee coronajaren eindelijk doorgaan. Het geduld werd in dit geval dubbel en dwars beloond. De organiserende stichting rockfestival Tubbergen genoot samen met ruim 1500 bezoekers van een meer dan geslaagd festijn. 

Vijf bands en artiesten zorgden deze zaterdag vanaf twee podia voor de muziek.  Het rockfestival trapte om 16.00 uur af met Guns of the East, een regionale Guns N’ Roses coverband. Mark Boerman uit Geesteren was als ‘Slash’ de leadgitarist van de band. Zijn kinderen keken toe als grootste fans.

Ondertussen hadden ruim 500 bezoekers het festivalterrein aan de Haarweg al gevonden.

Singer-songwriter Bram Leferink nam daarna op het kleine podium het muzikale stokje over. The Waterfront, Douwe Draaijer, CCR tributeband The Fortunate Sons en Present Danger, dé Metallica coverband van dit moment, vulden de line-up aan.

Zo was er voor jong en oud aanbod. De bezoekers van Rock am Esch zijn van alle leeftijden. Als The Fortunate Sons spelen, gaat het dak eraf aan de Haarweg. Als geboren en getogen Tubbergenaar speelt zanger en gitarist Toon Eppink een thuiswedstrijd. Fervente fans zingen de teksten van de nummers woord voor woord mee.

‘Eindelijk rock in plaats van geheime zender’

Muziek is tijdens een festival uiteraard een belangrijke factor. Even belangrijk is de sfeer. “Het gaat vooral om de gezelligheid”, stelt Monique Kruizinga uit Tubbergen. “Sommige muziek vind ik mooi, sommige minder. Maar The Waterfront vond ik geweldig. Die band speelt nummers waar bijna iedereen van houdt.” Ook Jan Lucas is enthousiast. “Eindelijk een keer een rockfestival in plaats van al die geheime zender muziek”, is zijn mening. “Echt grandioos, dit.” Het terrein is volledig in festivalsfeer gehuld. Gekleurde franjes hangen aan houten palen, er staan picknicktafels en wie even echt wil chillen kan dat doen in een vintage zithoek met een bank, stoelen en zelfs schemerlampen. Vanaf de drank carrousel kan vrijwilliger José het evenement van een afstandje bekijken. “Het is niet te groot en goed te overzien”, vindt ze. “Er hangt ook een relaxte sfeer, niemand doet moeilijk. Hier komt de goede categorie publiek op af.” Over de vraag welke drank er deze avond het meest geschonken wordt, hoeft ze niet lang na te denken. “Bier”, zegt ze en overhandigt tussendoor vier vers getapte biertjes aan een bezoeker.

Professioneel

Bij de entree scant medeorganisator Jeroen Reuvers de tickets. Samen met de rest van de club is hij terecht trots op het resultaat. “De afgelopen dagen waren al geweldig”, vertelt hij. “Samen het terrein opbouwen, inrichten en ’s avonds een biertje drinken. We zijn zelfs op het terrein blijven slapen. Dan, na twee jaar, is het eindelijk zover.  Je kijkt er zo lang naar uit”, zegt Reuvers en vervolgt: ,,Het voordeel is wel dat we in de afgelopen jaren alles hebben kunnen perfectioneren. En dat is best aardig gelukt. Leveranciers die hier kwamen vroegen aan ons hoe vaak we dit festival hadden georganiseerd. Ze geloofden niet dat het de eerste keer was omdat het er zo professioneel uitzag. Dit klinkt misschien wel heel arrogant”, zegt hij lachend. “Je kunt niet alles in één keer perfect doen. Zo kwamen we er bijvoorbeeld achter dat we sowieso één ding zijn vergeten; een bak met gevonden voorwerpen. En zo zullen er achteraf nog wel meer dingen zijn. Dat is iets voor volgend jaar.”

Want de kans is bijzonder groot dat er een tweede editie komt. Reuver: “Bezoekers zijn enorm enthousiast. We kregen zelfs al tips voor bands die we volgend jaar kunnen vragen. Zoals Dire Straits, Måneskin en Bløf. Wie weet.”