Uitgaan & Cultuur

Toneelvereniging Kiek’nsweard gaat weer op de planken met een klucht

GEESTEREN - Toneelvereniging Kiek’nsweard in Geesteren kan weer optreden en brengt op donderdag 4, vrijdag 5 en zaterdag 6 november a.s. de prachtige klucht: ‘Een dochter om te zoenen’ ten tonele. De mooie en lachwekkende klucht is geschreven door Franz Streichner, bewerkt en vertaald door Ben ten Velde en geregisseerd door Joop van den Berg. De voorpremière is dinsdagmiddag 2 november a.s. voor de kinderen van de groepen 7 en 8 van basisschool Aloysius en voor de leden van de KBO, de Zonnebloem en de bewoners van Erve Mensman.

"Een dochter om te zoenen"

Wat zou het stil zijn, als er geen bedrog meer zou zijn, geen buitenechtelijke relaties, geen liefdesrelaties en geld geen rol zou spelen in het leven. Dan zou er in ieder geval geen klucht zijn van ‘Een dochter om te zoenen’.

De boerenfamilies Joosten en Kwak wonen al vele jaren naast elkaar op het Twentse platteland. Berend en Geesje Joosten hebben een dochter Roelie. Hilbert en Annie Kwak een zoon Jans.   

Berend en Hilbert zijn gezworen kameraden en zitten in de gemeenteraad. Van vergaderen krijgen zij dorst, veel dorst en hiervoor hebben zij geld nodig. Hilbert heeft op een slinkse manier een forse maandelijkse geldbijdrage verkregen van Annie. Hier genieten beide heren goed van.

Nu Hilbert binnenkort vijftig jaar wordt, wil Annie dit niet geruisloos voorbij laten gaan en organiseert zij een verrassing voor Hilbert. Deze verrassing heeft echter grote gevolgen voor iedereen en zeker voor Hilbert en Berend.

En wie is Lenie Hoogedoorn? Brengt zij door haar komst de relatie van Roelie en Willem Bos, de postbode, in gevaar? Wanneer Lenie de nieuwe dienstbode wordt in huize Kwak, is dat voor Jans dan een kans of een grote teleurstelling?

Als de rust is terug gekeerd, komt Tinie, de moeder van Lenie, haar dochter opzoeken om haar te informeren over de familieontwikkelingen.

Kent Tinie Hoogedoorn, Hilbert of Berend van een eerdere ontmoeting? En wat brengt dat aan licht? Het brengt meerdere donderwolken boven de hoofden van Hilbert en Berend, zodanig dat zij het hazenpad kiezen. Maar de waarheid kun je niet ontlopen en zij zullen de gevolgen moeten accepteren.

Harm, de knecht van Berend, komt op het juiste moment en dit geeft hem de kans om de relatie met Geesje te doen kantelen.  Een leidinggevende rol heeft hij nooit gehad en hij zal daarom moeten worden ingefluisterd door Hilbert. Hoe red Hilbert zich uit de benarde situatie die hij door de jaren heen zelf gecreëerd heeft? Hoe dat in zijn werk gaat is haast te mooi om waar te kunnen zijn. 

Nu de verhoudingen duidelijk zijn geworden veranderd de wereld voor Roelie en Willem, Jans en Lenie. De gevolgen zijn zelfs zo groot, dat het in Amerika niet onopgemerkt zal blijven.

Kaartverkoop

Terwijl de spelers al maanden vol enthousiasme aan het repeteren zijn, nodigt  Kiek’nsweard u bij deze graag uit voor een ontspannen en komisch avondje uit, die u zeker niet mág maar ook niet wílt missen. De klucht wordt opgevoerd in zaal Kottink te Geesteren en de aanvang van de voorstelling is iedere avond om 20.00 uur. Kaarten kosten € 6,- en zijn vanaf 1 oktober te reserveren via toneelgeesteren.nl en te koop bij Zaal Kottink.