Uitgaan & Cultuur

Tom en Wilco duiken al 250 keer ‘De Platenkoffer’ in

ALMELO - Tom Weel en Wilco Oudhof duiken elke woensdag op AAFM hun platenkoffer in. Muziek van vergeten artiesten en eendagsvliegen tot covers, live optredens en alles wat er tussen zit wordt dan gedraaid. Woensdag 1 maart viert het duo de 250ste uitzending. 

Wilco Oudhof (links) en Tom Weel duiken voor de 250ste keer de platenkoffer in bij AAFM. Foto: Bianca Hellemons

De beide muziekliefhebbers kunnen putten uit een groot, eigen archief. Vooral Tom heeft vele kasten vol met elpee’s, singles, cd’s en cassettebandjes. “Ik weet niet precies hoeveel ik heb, dat vraagt iedereen altijd. Het zijn enkele duizenden. Niet alleen oude platen, maar ook nieuwe zoals die van Coldplay. Maar ik wacht altijd wel even af met de aanschaf van een plaat. Vaak vind je ze iets later bij de kringloop of kan ik wat ruilen via Marktplaats.”

Wilco vult aan: “Onze huiscollectie is niet bindend voor onze uitzending. Soms stuiten we op een artiest of nummer.”

Zeven jaar geleden ontstond het idee voor het radioprogramma De Platenkoffer. Wilco maakte bij AAFM al een muziekprogramma, samen met Jan-Willem Kobes. “Die stopte ermee en toen heb ik Tom gevraagd.” Het tweetal maakt ongeveer veertig uitzendingen per jaar. Aan het begin van de coronaperiode heeft het programma stil gelegen, doordat de studio een tijdje is gesloten.  

B-kantjes en eendagsvliegen

Elke week wordt het een uur durende programma in een vast format uitgewerkt. Als eerst een instrumentaal nummer en daarna een nummer van een jarige of overleden artiest. “De laatste tijd vaker van een overledene dan van een jarige”, merkt Tom op.

Ook is er aandacht voor de minder bekende B-kantjes, voorzien van de nodige informatie. En eendagsvliegen worden in de spotlights gezet in De Platenkoffer. Voor de instrumentale afsluiter wordt de (Almelose) muziekagenda doorgenomen. 

De meeste nummers worden op de platenspeler afgespeeld, wat duidelijk hoorbaar is. Google is ook de beste vriend van Wilco en Tom, waardoor ook mp3’s worden gedraaid. Maar elke week wordt de oude platenkoffer van Tom gevuld en meegenomen naar de studio van AAFM.

Jubileum

Tom Weel en Wilco Oudhof zijn elke woensdag van 19.00 tot 20.00 uur met De Platenkoffer te beluisteren op AAFM. Inmiddels staat de 250ste uitzending op het programma. Dit keer hebben de mannen een 2 uur durende uitzending, waarin de vaste thema's worden losgelaten. Die avond leggen Wilco en Tom elkaar dezelfde muzikale vragen voor als bij de gasten, zoals over het eerste singletje, de eerste LP, het mooiste live optreden, een guilty pleasure tot de favoriete artiest of band waarmee je wel eens een biertje wilt drinken. “Dus de luisteraars leren ons nog iets beter kennen.”

Vaste luisteraars van De Platenkoffer worden uitgenodigd om deze jubileumuitzending live bij te wonen. Opgeven kan via de Facebook pagina van de Platenkoffer. Luisteren kan op meerdere manieren.

Kijk op www.aafm.nl/frequenties