Uitgaan & Cultuur

Tekst: MyLines

Toch nog een beetje Verbonden in Licht

BORNE - Voor het tweede jaar achter elkaar hebben de vrijwilligers van Verbonden in Licht moeten besluiten het evenement niet door te laten gaan. Hoewel dit jaar dus geen drommen mensen die over het gedenkpark aan de Von Bönninghausenstraat een route lopen over het terrein ten aandenken aan hun dierbaren, is er toch een lichtpuntje bedacht. Bij het gloednieuwe bankje bij de ingang van het terrein, is op een groot doek een gedicht geplaatst waardoor bezoekers misschien toch een beetje troost geboden wordt.

Vergunning
“Omdat we in augustus al beginnen met het organiseren van Verbonden in Licht, moeten we tegen die tijd ook altijd de vergunning aanvragen”, legt Harry Baartman, één van de vrijwilligers uit. “Omdat door corona toen nog veel meer restricties golden dan nu, zouden we die vergunning waarschijnlijk niet gekregen hebben. Te risicovol om al die mensen bij elkaar te laten zijn.” Om nu twee jaar álles af te blazen, zagen ze niet zitten en is het alternatief bedacht. Veel te duur zo bleek. “Maar gelukkig hebben we Marcel Witten, een Bornenaar met een grafisch productiebedrijf, bereid gevonden om voor een vriendenprijs het gedicht op het doek te zetten.”

Rust
Trots onthulde Baartman, samen met Rien Harmsen die vanuit de gemeente ambtelijk verantwoordelijk is voor het gedenkpark, het gedicht. “We hebben nog drie andere gedichten geplaatst die er tijdelijk staan”, vertelt een andere vrijwilliger, Hielkje de Vos. “Het plan is om ieder jaar een ander gedicht aan te bieden, waar mensen troost uit kunnen halen. Dat plaatsen we dan altijd bij een bankje, zodat bezoekers het in alle rust kunnen lezen.”

Wie de maker is van de poëtische tekst op het gedenkpark, blijft de vraag: de makers – het zijn er dus twee- willen anoniem blijven, maar toch wat schenken.

De drie andere gedichten blijven zeker tot na Allerzielen, de Rooms-Katholieke gedenkdag voor de overledenen op dinsdag 2 november, te lezen. “Hopelijk kunnen we volgend jaar wel weer de traditie van de kaarsverlichte route in ere houden”, zegt Hielkje. “Het is een prachtig, sfeervol en écht Borns evenement waar honderden mensen graag deel van uit maken.”