Uitgaan & Cultuur

Theater terug in de Tijd
‘Wie van zijn herinneringen geniet, leeft twee keer’

ALMELO - Met een oude koffer in haar hand en een strik in het haar zorgt Marion Wesselink voor veel plezier en herkenning met haar ‘Theater terug in de tijd’. De oude voorwerpen die zij al acht jaar tevoorschijn haalt zorgen veelal voor leuke verhalen. “Het is soms echt lachen om wat is geweest. En het haalt herinneringen op bij dementerenden.”

Marion Wesselink brengt, gekleed in een oude jurk en met haar koffer vol oude voorwerpen, dementerenden en balngstellenden terug in de tijd. Foto: Bianca Hellemons.

Ze doet het theater niet omdat ze het druk wil hebben, want dat is de Almelose al genoeg met haar vele vrijwilligerswerk. “Ik vind het leuk om te kiezen. En om ook zelf te de voorwerpen weer te zien en terug te denken aan de tijd die is geweest. Mijn motto is niet voor niets: ‘wie van zijn herinneringen geniet, leeft twee maal’.” 

Geen knipmutsen

Tijdens haar werk als activiteitenbegeleider in een verpleeghuis is het idee ontstaan. Het aanbieden van materialen van vroeger leverde veel belangstelling en verhalen op. Sindsdien, nu inmiddels 8 jaar, trekt Marion er met de koffer vol oude voorwerpen uit de jaren vijftig op uit. Altijd gekleed in een oude jurk, waarvan enkelen van de bekende modewinkel in Enter komen. 

Een grote strik in het haar maakt het af. “Dat had je vroeger als meisje, wanneer je op de foto ging. En zodra ik me in een oude jurk heb gehesen en een strik op mijn hoofd heb, ben ik voor die mensen ook iemand uit die tijd, van de jaren ’50 en ’60.” Verder terug gaat Marion niet. Ze legt uit: “Knipmutsen zijn leuk en mooi, maar meer voor een museum. Dat is niet meer van hun wereld.”

Marion geniet net zo veel van haar optredens als haar publiek. “Wanneer je het met dementerenden hebt over hun kinderen, beginnen ze soms ineens over dat ze naar hun moeder moeten. Die al twintig jaar geleden overleden is. Een voorwerp kan zoveel losmaken bij iemand. Dan beginnen ze vaak te vertellen, veelal in het Twents. En dan komen de mooiste herinneringen naar boven. Dat maakt het zo boeiend en bijzonder voor de mensen en ook  voor mij.”

Herkenning voor velen

Wie denkt dat ‘Theater terug in de Tijd’ alleen voor dementerenden is, heeft het bij het verkeerde eind. Niet alleen dementerenden vinden de optredens prachtig. Marion krijgt maar wat vaak ook leuke reacties van mensen boven de veertig. “Het is voor velen leuk om voorwerpen van ongeveer vijftig tot zestig jaar geleden terug te zien. En als het lukt probeer ik bij het seizoen of de feestdagen, zoals nu Sinterklaas, aan te sluiten. En laatst heb ik bladeren meegenomen en zongen we ‘'t Is weer voorbij die mooie zomer’. Menigeen die dan meezingt.” Het Twents Volkslied wordt menigmaal gezongen.

Bij de voorwerpen die ze meeneemt hoort ze geregeld ‘Oh dat hadden wij ook’ of ‘zo deden wij dat vroeger’. “Het is een soort feest der herkenning”, zegt Marion, terwijl ze een oude patatsnijder uit de koffer haalt.

Enkele koffers vol

Marion verzamelt voor haar theater allerlei oude spullen. Op een van haar verjaardagen heeft ze aan haar gasten kleine, oude voorwerpen met een verhaal gevraagd. Dat leverde veel bruikbaar materiaal op. Verder bevindt zich in de koffer een oude pijp van haar vader en Marions oude poëziealbum. “Vroeger had iedereen er een.” Ook heeft ze het bewaarboek met daarin plek voor de oude stickers in Almelo. Die zou ze graag verder gevuld hebben. Wie nog klein materiaal heeft en dit wil doneren, kan dat bij Marion doen. “Ik heb al enkele koffers gevuld, maar iets nieuws brengt altijd weer andere herinneringen naar boven. Ook bij mijzelf.”

Een optreden van Marion duurt gemiddeld anderhalf uur, met een korte pauze. “Het is en blijft altijd improviseren, je weet nooit hoe het publiek reageert. En dat maakt het zo leuk.”