Uitgaan & Cultuur

Textiele erfgoed Almelo nu belicht door Fotogroep Schelfhorst

ALMELO - Dit jaar besteedt het Twentse Textielfestival op meerdere manieren aandacht aan textiel in Twente. In Almelo organiseren diverse culturele organisaties activiteiten op het gebied van textiel. Het Stedelijk Museum Almelo houdt vanaf 2 oktober tot en met 2 januari a.s. een tentoonstelling met foto's van Fotogroep Schelfhorst. Thema is het textiele erfgoed van Almelo. 

Almelo heeft een rijke traditie in de textiel- en confectieindustrie. Bij de voorbereiding van de tentoonstelling hebben leden van Fotogroep Schelfhorst zich laten informeren door De Historische Kring Almelo. Ook heeft men een stadsrondleiding gevolgd met stadsgidsen van het wevershuisje. Veel leden van Fotogroep Schelfhorst komen oorspronkelijk niet uit Almelo, informatie over het Almelose Textielverleden was voor velen dan ook een eerste en verrassende kennismaking met het onderwerp.

Bijgaande serie foto's toont niet alleen oude weefgetouwen in het Wevershuisje, fabrieksgebouwen en veranderingen in het stadsbeeld; de foto's tonen ook hoe Almelo nog steeds verbonden is met textiel en confectie. Er zijn foto's van een naaiatelier, van plaatselijk geproduceerd industrieel garen en van appartementencomplexen die genoemd zijn naar weeftechnieken. Maar er is ook een beeld van kunstenaar Jan Kip op de foto vastgelegd. Het beeld is op de gemeentewerf opgeslagen en laat de sociale verhoudingen van destijds zien.

Deze bijzondere tentoonstelling in het Stedelijk Museum te Almelo is nog tot 3 januari 2022 te zien.

Deelnemende leden van Fotogroep Schelfhorst zijn: Clemens Nijenkamp; Ton Constandse; Hans Bouma; Kees van Vooren; Wil Veldink; Patrick Stroobach; Wim Roelfsema en Hubert van Mastrigt.

Een deel van de foto's kan in het museum gekocht worden.

De tentoonstelling in het Stedelijk Museum Almelo is geopend op dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Locatie is de Prinsenstraat 13 te Almelo.