Uitgaan & Cultuur

Stiftfestival

WEERSELO - De fenomenale cyclus van alle vijftien Sjostakovitsj strijkkwartetten, Rachmaninovs machtige Vespers door het Groot Omroepkoor, de opera Maria de Buenos Aires, de filmklassieker Dracula met live muziek van Philp Glass, jazz, openluchtconcerten op de kastelen Twickel en Singraven. Daarbij premières van Roxanna Panufnik, Isidora Zebeljan, Dmitri Smirnov, Elena Firsova, Alissa Firsova en Borys Fedorov. Astor Piazzolla wordt in zijn honderdste geboortejaar groots geëerd en er zijn meerdere gelegenheden waar enkele bijzondere muzikale vrienden die ons dit jaar ontvallen zijn, herdacht worden.

Stiftfestival

Musici deze zeventiende editie zijn avontuurlijke topsolisten, vertrouwde gezichten en jong toptalent. In combinatie met de vele sfeervolle locaties in Twente brengt dit het veelgeroemde 'Stiftgevoel' teweeg. Op alle negen festivaldagen is er een waaier aan concerten, van wandel- en fietsconcerten tot ‘late night candlelight concerts’, met voor ieder wat wils: van gepassioneerde muziekkenners tot families met kinderen. 

Thema ‘Eastern Wind’

Daniel Rowland over zijn keuze voor dit thema: “Al sinds mijn kindertijd op het Stift was ik totaal gefascineerd door de muziek en cultuur van Rusland. Ik luisterde eindeloos naar de gepassioneerde en ongelooflijk spannende muziek van Tsjaikovski, Sjostakovitsj, Moessorgski, Prokofjev en vele anderen. Ik droomde dat ik stiekem zelf Russisch bloed had. Later studeerde ik bij inspirerende violisten uit Moskou en St. Petersburg, debuteerde er als 19-jarige als solist en de fascinatie is nooit overgegaan!

Ik verheug me om nu voor het eerst ons festival te wijden aan de rijkgevulde muzikale schatkist uit Rusland en omstreken, van geliefde meesterwerken tot wereldpremières.”

De complete Sjostakovitsj kwartetten

De cyclus van de vijftien strijkkwarttetten van Sjostakovitsj is er een als geen ander: deze intens persoonlijke muzikale dagboeken schetsen het leven van de componist in de Sovjet-Unie, van 1938 tot vlak voor zijn dood in 1975. Artistiek leider Daniel Rowland voerde deze cyclus talloze keren uit over de hele wereld en nam ze in 2016 op met zijn toenmalige Brodsky Quartet. Speciaal voor dit Stiftfestival stelde hij een collectief van gerenommeerde kamermusici samen, onder wie Maja Bogdanovic, Dana Zemtsov, Lilli Maijala, Joël Waterman en Mikhail Zemtsov, die een passie voor deze buitengewone kwartetten delen. Bovendien nodigt Rowland, in samenwerking met de Nederlandse Strijkkwartet Academie, twee veelgeprezen jonge topkwartetten uit: het Animato Quartet en het Belinfante Quartet. Zij nemen elk enkele kwartetten voor hun rekening.

Elk van de kwartetten vertelt een intens persoonlijk verhaal en als geheel vormt de cyclus een indringende ervaring. De vijftien kwartetten worden van 21 tot 29 augustus a.s. uitgevoerd in zes concerten op prachtlocaties: de Stiftkerk in Weerselo, de Simon en Judaskerk in Ootmarsum en de Hofkerk in Oldenzaal. 

Premières

Tijdens het festival gaan bijna twintig werken in première van de componisten Elena Firsova (composer in residence), Isidora Zebeljan, Alissa Firsova, Borys Fedorov, Roxanna Panufnik, Vladimir Mendelssohn en Dmitri Smirnov.