Uitgaan & Cultuur

Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter loopt al warm voor festiviteiten in 2022

WIERDEN/ENTER – Het zou het grootste feest worden voor de gemeente Wierden in jaren: de festiviteiten rondom de viering van 75 jaar bevrijding. In de eerste weken van 2020 waren er al wat kleine evenementen, zoals lezingen en de spaaractie voor de 'Vier de vrijheid'-vlag. Daar bleef het uiteindelijk bij, want vanaf eind maart besloot de overheid om grote evenementen en samenkomsten te verbieden. Het hele spektakel rondom 75 jaar vrijheid werd in de ijskast geplaatst. Nu, negentien maanden later, probeert het comité toch weer wat van de grond te krijgen. Het plan is om nagenoeg het hele programma in april en mei 2022 aan te bieden. Wierden gaat 75 plus 2 jaar vrijheid vieren. Vorige week donderdagavond was er in het gemeentehuis een informatieve bijeenkomst voor organisatoren van evenementen in het kader van 75 jaar vrijheid.

De burgerzaal van het gemeentehuis was goed gevuld. Met name vertegenwoordigers van buurten en straten waren in grote getale naar de bijeenkomst gekomen, met het oog op het organiseren van de lichtroute. Ria Broeze nam als voorzitter van Stichting Vier de Vrijheid Wierden-Enter het woord. “We waren twee jaar terug allemaal héél enthousiast, vorig jaar was er hoop op doorgang, nu kunnen we gelukkig met de ervaring van toen wat andere afspraken maken: de lichtroute kan – ongeacht de beperkingen er komen – zeer waarschijnlijk gewoon door gaan! Het is in de buitenlucht, het is niet op één locatie en je kunt de route op de fiets of in de auto afleggen. Het wordt een unieke route, de enige lichtroute op dat moment in Nederland!” Daarmee kan Wierden zich, aldus Broeze, positief op de culturele en educatieve kaart zetten.

Op volle sterkte
Voor de overige evenementen houdt Broeze nog een slag om de arm, “maar we willen iedereen wel enthousiast houden of weer enthousiast maken! We zijn nu twee jaar verder, maar als bestuur zijn we gelukkig weer op volle sterkte!” Omdat nagenoeg geen enkele activiteit van de grond is gekomen, maar er wel complete draaiboeken op tafel liggen én er geld beschikbaar is, wil het stichtingsbestuur zo goed en kwaad als het kan de trein weer aan het rijden krijgen. Er is 20.000 euro vanuit de overheid en 100.000 euro aan sponsorgelden bijeen vergaard. “Daarmee kunnen we alle goede ideeën uitvoeren. Het geld is al verdeeld, het enthousiasme van toen was geweldig, laten we daar ook nu weer voor gaan!”

Omdat we inmiddels zo'n twee jaar verder zijn, kan het voorkomen dat bepaalde activiteiten komen te vervallen. “Dat budget blijft beschikbaar en maakt het ook mogelijk om nieuwe initiatieven uit te rollen. Daarvoor gaan we wel met een wachtlijst werken. Alle plannen liggen in principe klaar, wel moeten – daar waar nodig – nieuwe vergunningen worden aangevraagd.”

De eerste activiteiten die al op de planning staan, starten al spoedig. Op 24 december is er een lichtjesavond bij de oorlogsmonumenten. Daarnaast worden in januari, februari en maart al lezingen georganiseerd door de Historische Kring Wederden. Later dat jaar volgen nog nieuwe exposities, de onthulling van de crashlocatie Kippershoek, een lezing door Frank Krake, Maestro met liederen uit oorlogstijd en nog veel meer. Het hoogtepunt van de festiviteiten ligt in de week van eind april en begin mei. “Van een aantal evenementen is de datum nog niet gereserveerd. Zodra alles weer een plek heeft gekregen, treden we met het officiële programma naar buiten. Er wordt ook weer een nieuwe bevrijdingskrant gemaakt, waarin het complete programma wordt toegelicht.”

Broeze benadrukt wel dat het nog steeds niet zeker is dat alle evenementen door kunnen gaan. De geluiden zijn positief en de commissies beginnen weer warm te draaien. Maar aangezien het nog steeds onduidelijk is welke kant de beperkingen op gaan, nu de overheid de broekriem qua organisatorische vrijheid weer aanhaalt, is enige voorzichtigheid nog geboden. Op de maandagavond zijn de buurten die deelnemen aan de lichtroute geïnformeerd door kartrekker Bart Beldman. Bij het ter perse gaan van deze krant moest die bijeenkomst nog plaatsvinden. Meer daarover volgende week in de Wiezer.