Uitgaan & Cultuur

Stedelijk Museum Almelo wil collectie aantrekkelijk presenteren aan de jeugd

ALMELO - Kinderen en jongeren lopen de deur van het Stedelijk Museum Almelo nog niet plat. Jammer, want het museum heeft prachtige collecties en mooie verhalen te vertellen. Om de jongste Almeloërs toch te interesseren voor al het moois heeft het museum een plan voor digitalisering van de collectie en presentaties op de social media. 

Digitalisering en presentaties op social media moeten het Stedelijk Museum Almelo helpen om jongeren te trekken.

Het plan moet duizenden jongeren triggeren. Het Roggekamp/Peitsch Fonds gaat het museum daarbij een handje helpen en heeft daarom een bijdrage van €4000 toegezegd.

Grote stijging

Almelo en haar historie vinden Almelose jongeren best interessant, zo is gebleken uit een onderzoek dat het museum heeft laten uitvoeren. Alleen zou de collectie in het voormalige rectorshuis aan de Prinsenstraat op een veel eigentijdsere manier te bewonderen moeten zijn. Op een aantrekkelijke website en social media bijvoorbeeld. Het Stedelijk Museum heeft plannen in die richting en hoopt daarmee het aantal jonge bezoekers van 600 per jaar op te krikken naar wel 2000. Maar dat niet alleen; ze wil met de digitalisering wel 20.000 websitebezoekers lokken, 500 volgers op Instagram en Facebook en 1000 op Tiktok.

Het Roggekamp/Peitsch Fonds werd om hulp gevraagd bij de realisering van een onderdeel van het hele digitaliseringsproject. Een traject waarin een lokale kunstenaar samen met een groep jongeren een leuke, innovatieve manier bedenkt om de verhalen en de collectie van het museum te presenteren aan jongeren. Het bestuur van het fonds juicht het initiatief toe en heeft het hele bedrag dat werd aangevraagd toegezegd. 

Wens in vervulling

Behalve het Stedelijk Museum Almelo werden nog twee organisaties verblijd met toezeggingen van het Roggekamp/Peitsch Fonds. De stichting Jong Vocaal Twente krijgt een bijdrage van maximaal €4000 voor het Kinderkoor in de dop. Daarmee kan het onder meer vocale workshops, koorlessen, repetities, concerten en optredens organiseren. Het kinderkoor is een oude wens van de twee Almelose mannenkoren: het Almelo’s Christelijk Mannenkoor en het Almelo’s mannenkoor.

Napoleontische spektakel

Het Roggekamp Peitsch Fonds heeft de stichting Historisch Festival Almelo ook alvast steun toegezegd. De organisatie achter het grote Napoleontische spektakel in het Schelfhorstpark hoopt nog altijd in het voorjaar van 2022 alsnog de eerste lustrumeditie te organiseren. Vorig jaar moest het event worden uitgesteld in verband met de coronapandemie. Het RP fonds is voornemens om een deel van de activiteiten die het Historisch Festival gaat opzetten voor kinderen en jongeren te bekostigen.

Het Roggekamp Peitsch Fonds ondersteunt veel initiatieven die ten goede komen aan kinderen en jongeren die in Almelo wonen of verblijven. Heeft u ook mooie plannen of leuke ideeën? Meld u aan. Aanvragen voor 2022 kunnen worden ingediend op de website www.rpfonds.nl. Het fonds beslist op donderdag 3 maart over de nieuwe aanvragen.