Uitgaan & Cultuur

Speurtocht naar fotopanelen in Borne voor schooljeugd

BORNE – In het kader van het Borns Textiel Festival heeft de Heemkundevereniging Borne twintig fotopanelen in etalages in het centrum van Borne geplaatst. De vereniging wil ook basisschoolleerlingen betrekken bij het Textielfestival en heeft daarom een speurtocht bedacht. 

Kinderen krijgen een formulier waar delen van de fotobijschriften op staan. Met dit formulier kunnen ze het dorp door lopen en uitzoeken waar welk paneel staat. Elk paneel is genummerd en deze nummers moeten worden opgeschreven op het antwoordvel. Het gaat om twintig panelen over de geschiedenis van Borne en met name over de Spanjaardfamilie.

Om te kijken of de speurtocht in de smaak viel bij de jeugd mocht groep 8 van de Jan Lighartschool de tocht uitproberen. Annemarie Haak en Frans Edelijn, organisatoren van de speurtocht, kregen veel positieve reacties. “De kinderen vonden het écht geweldig. En al veel ouders kwamen naar ons toe en wilden direct weten hoe hun kinderen mee konden doen. Dat is natuurlijk heel erg leuk om te horen!”

In eerste instantie is het bedoeld voor de bovenbouw van de basisscholen, maar ook ouders of grootouders kunnen de speurtocht met hun (klein)kinderen doen. “Wij willen met deze speurtocht laten zien dat geschiedenis niet alleen voor ‘grijze koppen’ is, maar ook voor de jongeren. En hopelijk steekt de jeugd hier iets van op over de rijke geschiedenis van Borne”, zegt Frans Edelijn. 

De Heemkunde gaat deze week langs tien basisscholen in Borne, Hertme en Zenderen om de speurtochten uit te delen. Kijk voor het promofilmpje op de facebookpagina van Heemkundevereniging Borne.

Uw reactie