Uitgaan & Cultuur

Schuttersgilde Tubbergen pakt de draad weer op
Langstzittende schutterskoning Jos Groothuis staat de troon na drie jaar af

TUBBERGEN - Samenkomen en feesten, het kan weer en het mag weer. Na twee lange coronajaren staat daarom ook de schutterstent deze maand weer in vol ornaat op het Raadhuisplein. De driedaagse Volks- en Schutterfeesten, die van vrijdag 16 tot en met 18 september worden gehouden, krijgen dit jaar een bijzonder tintje. Tijdens het vogelschieten neemt schutterskoning Jos Groothuis namelijk na drie jaar afscheid van zijn titel. “Het was een mooie ervaring maar nu is het tijd voor de volgende koning.”

Schutterskoning Jos Groothuis. De vraag was niet òf maar wanneer het zou gebeuren. Na 35 jaar op de ledenlijst was zijn moment in 2019 eindelijk daar. Maar dat de langverwachte koning niet één maar drie jaar de troon zou bezetten, dat zag niemand aankomen. 

Themafeest wordt Schutterstraditie

De schuttersgeschiedenis van Jos Groothuis begon 37 jaar geleden. Die van het Schuttersgilde Tubbergen in 1975. Tijdens het 50-jarige bestaan van de Dr. Schaepmanharmonie werd er een thema gezocht voor de festiviteiten. Het resultaat was een schuttersfeest waarbij Jan Fortkamp zich de eerste schutterskoning mocht noemen. Dit schuttersdebuut was een groot succes Betrokkenen besloten toen om zelf een schutterij op te richten. Schuttersverenigingen uit Duitsland hielpen mee bij de oprichting. Het Schuttersgilde Tubbergen zag het daglicht.

Lid uit baldadigheid

Zo’n tien jaar later overwoog Jos Groothuis om lid te worden. “Dat was eigenlijk uit baldadigheid”, bekent hij. “Destijds werd er weleens gezegd dat als je van de vrouw af wilde, je bij de schutters moest gaan. Gekheid natuurlijk. In die tijd gingen steeds meer echtparen scheiden. Niet vanwege de schutters uiteraard maar omdat het geen taboe meer was. Scheiden was in de eerste helft van de eeuw ondenkbaar.” 

Groothuis vertelde zijn moeder over zijn plannen, aanvankelijk om een beetje te provoceren. “Maar in plaats van: ‘daar komt niks van in’, zei ze: ‘leuk, moe’j doen. Echt iets voor jou’. Die zag ik niet aankomen. Ik was 18 jaar en werd gelijk lid, samen met een vriend.”

Bestuurswisseling

Zo’n twee decennia later kreeg het zittende bestuur steeds meer moeite om de vereniging overeind te houden. Er werd een nieuw bestuur gevormd waar ook Groothuis zitting in nam. In 1999 werd hij voorzitter. Het nieuwe bestuur vatte de koe bij de horens. Het jaarlijkse schuttersfeest werd voortaan groots aangepakt. “De Klostertaler uit Oostenrijk kwamen optreden en zelfs, de Nederlandse rockband Golden Earring speelde op de Esch in de Schutterstent voor duizenden bezoekers”, blikt Groothuis terug. “We probeerden de ingeslagen weg te vervolgen met een optreden van René Froger.” Maar de animo hiervoor was zwaar teleurstellend. Tijd om een pas op de plaats te maken. In een loods bij Aannemersbedrijf Hoek ging de club over op een kleinschaliger evenement. In 2015 verkaste het driedaagse festijn naar het Raadhuisplein in hartje Tubbergen. Vier succesvolle jaren volgden. Tot de editie van 2019 drie jaar lang de laatste zou blijven.

Niet een, niet twee maar drie jaar koning Jos

En dat was precies het jaar waarin Jos Groothuis onder oorverdovend applaus tot koning werd uitgeroepen. Henk Wever en Jos Scholten vormden samen met hun vrouwen de hofhouding. “Eerdere jaren nam ik vanzelfsprekend ook wel deel aan het vogelschieten”, vervolgt Groothuis. “Maar als het erop aankwam, voorkwam ik wel dat ik de vogel van het bord schoot. Ik had simpelweg de tijd en gelegenheid niet om als koning op te treden. Aan het werk wat ik in de vereniging stopte, had ik lange tijd meer dan genoeg. Inmiddels hebben we zo’n actieve vereniging dat ik er in 2019 vol voor ben gegaan.” Want niemand wist was dat de coronapandemie eraan kwam. Vanwege de coronamaatregelen was het de twee jaar daarop onmogelijk voor de Schutters om een volwaardig feest neer te zetten. En aangezien de koning jaarlijks bekend wordt tijdens het vogelschieten, kwam er ook geen nieuwe schutterskoning waardoor Jos Groothuis drie jaar lang de titel mocht voeren. Maar alle feestjes en traditionele uittredens naar collega-verenigingen moesten noodgedwongen worden geannuleerd vanwege corona. Groothuis: “Ik heb mijn koningschap dus weinig kunnen vieren en uitdragen. Dat kon afgelopen jaar pas weer. Desondanks heb ik het wel meegemaakt. Het was een mooie ervaring. Maar nu is het tijd voor de volgende. Dit jaar draag ik de titel over.”

Bak energie in de schutterstent

Voordat het zover is, kan de preses nog een laatste keer als schutterskoning feestvieren tijdens de Volks- en Schuttersfeesten van 16 tot en met 18 september. Het programma voor de komende editie is wederom veelbelovend. Zoals gebruikelijk staat de vrijdagavond in het teken van popmuziek. Dit jaar trapt de formatie Daredevils af met een show die als een bak energie door de feesttent knalt. Het traditionele Oktoberfest op zaterdagavond wordt aangevoerd door de huisband Wahnsinn. Zondag vindt het teamschieten plaats. De opbrengst hiervan komt geheel ten goede aan de Verjaardagsbox, een initiatief van het Schuttersgilde Tubbergen. De zondagmiddag wordt afgesloten met het koningsschieten. Hierna zal blijken wie komend jaar de schutterskoning van Tubbergen is. Het festijn gaat ’s avonds nog even door onder begeleiding van de band Heer en Meester. Deze avond is gratis toegankelijk.

Tickets voor de vrijdag- en zaterdagavond en aanvullende informatie: www.volksfeest-tubbergen.nl.