Uitgaan & Cultuur

Replica’s Kunst-Torentje gevuld door jonge kunstenaars onderdeel Schitterend Almelo

ALMELO - Kleine torentjes zijn afgelopen week geplaatst tussen de bibliotheek en de stadsvijver. Het zijn acht miniaturen van het welbekende Kunst-Torentje, die onderdeel uitmaken van het grotere kunst- en cultuurparticipatieproject Schitterend Almelo. Een samenwerking tussen beeldend kunstenaar Sibyl Heijnen en jonge Almelose kunstenaars in de dop. 

Sibyl Heijnen heeft op het water van de stadsvijver een landschap van bijna 50 vierkante meter aan eilanden gemaakt die passen bij de symboliek van Almelo als waterstad. Ze heeft hiervoor gewerkt met een heleboel lege blikjes, die door de toepassing in kunst niet meer het karakter van afval hebben. “Het is een schitterende samenkomst van elementen; een soort mozaïek van ongebruikelijke materialen. Het geheel straalt op deze manier een bijzondere schoonheid uit”, licht Sibyl toe. “Om al een beetje beeld van Schitterend Almelo te geven: rondom de kerstboom komt een slinger van tijdelijke eilanden, gemaakt van houten pallets, heel veel blikjes en kleine boompjes. We willen zo Almelo laten schitteren.”

Door de blikjes te (her)gebruiken, wordt afval creatief toegepast in kunst. Al het materiaal wordt na afloop van Schitterend Almelo gerecycled en hergebruikt.

Bakentjes van hoop en licht

De torentjes op de kade tegenover het stadhuis dienen als kleine expositieruimtes. Ze symboliseren bakentjes van hoop en licht, zoals de belofte van land bij het zien van een vuurtoren. Leerlingen van de middelbare scholen Noordik Lyceum, het Erasmus en Canisius zijn uitgedaagd kunstwerken te maken van aluminiumfolie voor in de acht mini-expositieruimtes. Voordat ze aan de slag zijn gegaan, hebben ze een inspirerende workshop gehad van Sibyl en Almelose TikTok-hit Lola Pani. Sibyl vertelde over haar werkwijze en liet de leerlingen kennismaken met materiaalonderzoek door ze aan het werk te zetten met een stuk aluminiumfolie. Lola voegde toe dat kunst verder kan gaan dan driedimensionaal door video toe te voegen aan het ontwerp.

Schitterende startmoment

Voor de start van Schitterend Almelo zal er woensdag 15 december een kort, symbolisch moment zijn. Sibyl en een aantal leerlingen zullen in aanwezigheid van wethouder Van Rees kort vertellen over het project. Na het schitterende startmoment zal er namens Cultuurfonds Overijssel en Stadsfonds Almelo een cheque worden overhandigd om te benadrukken hoe cultuur mensen bij elkaar brengt, ook wanneer dit fysiek niet kan.

De kunstwerken van Schitterend Almelo zijn tot 6 januari volledig coronaproof te bekijken en bewonderen. Schitterend Almelo is te volgen op Facebook en Instagram: @schitterendalmelo of via www.schitterendalmelo.nl. Het vormt een onderdeel van de wandelroute langs de Waterboulevard en de kleurrijke waterfonteinen.