Uitgaan & Cultuur

Palthe kroniek: eerste volledige boek over de familie Palthe uit Oldenzaal

OLDENZAAL - Vanaf 18 juni is het boek ‘Palthe Kroniek, bestuurders, predikanten, fabrikanten’ van de hand van Rijn van Welij verkrijgbaar. Dit prettig leesbare boek biedt een prachtige inkijk in zeven eeuwen Twentse geschiedenis aan de hand van het patriciërsgeslacht Palthe. Met deze familie maakt de lezer een boeiende reis door de tijd, van middeleeuwse devotie, godsdienststrijd, oorlogen, het stichten van een fabriek tot het besturen van de eerste auto’s en vliegtuigen. Liefhebbers van lokale historie worden op hun wenken bediend.

Palthe Kroniek

“Rijn van Welij beschrijft op verhalende wijze de geschiedenis van de familie Palthe en de wereld om hen heen. Hiermee is het boek meer dan ‘slechts’ de kroniek van een familie, maar een waar historisch naslagwerk” vertelt Sandra Schipper, directeur/bestuurder van de Stichting Oldenzaalse Musea.

14 Generaties

Het is de chronologische geschiedenis van het familie Palthe. Het begint rond 1320 in Ootmarsum en volgt de generaties in de rechtstreekse mannelijke lijn. We volgen hen via Schűttorf, Bentheim, opnieuw Ootmarsum naar Denekamp, waar we twee predikanten en één burgemeester ontmoeten. 

Via Nieuwleusen (bij Zwolle) komt de familie naar Oldenzaal. Daar is dominee Johannes Palthe, de vertegenwoordiger van de 13e generatie Palthe, dominant aanwezig. Uit zijn huwelijk met Carolina Berhardina Racer worden vijf zonen geboren. Aan deze 14e generatie en aan hun kinderen worden veel woorden gewijd. 

Extra aandacht wordt besteed aan de geschiedschrijving van de havezate het Everloo (de tak Racer Palthe), van de Palthe-fabriek in Almelo (de tak Van Wulfften Palthe) en van het  Palthe Huis (met als laatste bewoonster Gulia Palthe).

Verkoop

Het mooi gestileerde boek in groot formaat (30x30) is bijzonder rijk geïllustreerd. Het is verkrijgbaar aan de balie van het Palthe Huis en diverse boekhandels in Twente, de verkoopprijs is € 39.95.