Uitgaan & Cultuur

Oorlogsmonument en oorlogsgraf in Geesteren in ere hersteld

GEESTEREN - Het oorlogsmonument nabij de kerk in Geesteren was dringend aan een opknapbeurt toe. Ook het oorlogsgraf van de in WO II gesneuvelde Jan Oude Voshaar behoefde grondig onderhoud. De AVG (Activiteiten Vereniging Geesteren) Dorpsbelang Geesteren, cv de Papsleef’n en een team van vrijwilligers sloegen hiervoor de handen ineen om beide herdenkingsmonumenten in ere te herstellen. “Het is van grote waarde dat dit hoofdstuk uit de lokale oorlogsgeschiedenis ook behouden blijft voor de volgende generaties”, aldus mede-initiatiefnemer Gerrit Olimulder.

De herstelwerkzaamheden zouden twee jaar geleden al plaatsvinden maar werden vanwege de coronapandemie uitgesteld. In aanloop naar landelijke Dodenherdenking, woensdag 4 mei, zijn deze vorige week alsnog afgerond.

Blijvende herinnering aan vier gesneuvelde Geesternaren

Het oorlogsmonument, een beeld van zandsteen nabij de kerk is in 1952 ontworpen en geplaatst namens het Oranjecomité in opdracht van de Geesterense bevolking. Dit eerbetoon dien om de vier gesneuvelde mannen uit Geesteren blijvend te herinneren en gedenken. Hun namen staan geschreven in het monument.

Gerard Hemmer was opgepakt door de Duitsers doordat hij hulp had geboden aan een Canadese piloot. Gerard overleed in concentratiekamp Dachau aan de gevolgen van tyfus.

Antoon Haselbekke was betrokken bij de bonnendistributie in de gemeente Tubbergen. Hij werd door de Duitsers gearresteerd wegens vermeende verduistering van distributiebonnen. Naar verluidt is Antoon in 1943 in Hengelo gefusilleerd.

Jan Kroezen was betrokken bij de politionele acties in Indonesië en overleed er in 1948 in Pekalongan. 

Jan Oude Voshaar was ondergedoken vanwege het weigeren van tewerkstelling in Duitsland. Op de vlucht naar zijn ouderlijke woning aan de Delmaweg werd hij door drie Nederlandse NSB’ers doodgeschoten.

Cv de Papsleef’n adopteert oorlogsgraf

Van de vier gesneuvelde Geesterense mannen ligt alleen Jan Oude Voshaar begraven op de plaatselijke RK begraafplaats. Het graf is sinds 1944 door de familie en nabestaanden onderhouden. Inmiddels zijn alle familieleden uit de eerste lijn (broers en zussen) overleden. De familie gaf aan het onderhoud naar de toekomst niet meer te kunnen garanderen en te willen bekostigen. In overleg met de Activiteitenvereniging Geesteren (AVG), waaronder ook de activiteiten van het voormalige oranjecomité zijn ondergebracht, is besloten om dit enige oorlogsgraf vanaf heden te laten adopteren door carnavalsvereniging De Papsleef’n. Samen met de AVG en Dorpsbelang onderhouden zij het graf en waarborgen het voor de toekomst. 

Basisschool de Aloysiusschool adopteerde eerder al het monument om de geschiedenis levendig te houden bij de jeugd.

Fantastische samenwerking

Jaarlijks leggen de leerlingen op 4 mei bloemen bij het monument. Daar is dankzij het onderhoud weer alle ruimte voor. Tijdens de opknapbeurt is er rondom het gereinigde monument bovendien nieuwe beplanting aangebracht. De letters op het opschrift kregen een nieuwe laag verf en het geheel werd voorzien een beschermende laklaag. De herdenkingssteen van de voormalige Waterstaatskerk, naast het monument, is tevens schoongemaakt en de tekst die erop staat weer leesbaar gemaakt.

Ook het graf van Jan Oude Voshaar is in de oorspronkelijke staat hersteld. “Omdat dat behoorlijk specialistisch werk is, benaderden we Woertman Natuursteen uit Tubbergen”, zegt Leo Stamsnieder van de AVG. “Tuincentrum Heerdink droeg zorg voor de nieuwe groenvoorziening. Beide bedrijven hielpen mee tegen een gereduceerd tarief. Daar zijn we enorm blij mee. Hetzelfde geldt voor alle organisaties en vrijwilligers die meehielpen. Deze klus was niet gelukt zonder de fantastische samenwerking.”

4 Mei herdenking in de Pancratiuskerk in Geesteren

Onder het thema ‘Vrijheid in verbondenheid’ wordt er 4 mei om 19.00 uur een herdenking gehouden in de Pancratiuskerk in Geesteren, waarbij er stilgestaan wordt bij de vier gesneuvelde Geesternaren maar ook bij de oorlog in Oekraïne. Vooraf is er om 18.00 uur een bloemlegging bij het herdenkingsmonument van Antoon Haselbekke aan de Meijersweg. Aansluitend is er een kranslegging bij het monument naast de kerk en zijn er bloemleggingen.

Uw reactie