Uitgaan & Cultuur

Ook presentatie boek ‘Smokkelen’ roept herinneringen op aan vroegere smokkelpraktijken

­Het nieuwe boek ‘Smokkelen? Nooit van gehoord, niets gezien’ van de bekende Twentse historicus en schrijver Jan Bornebroek wordt zaterdag a.s. om 14.30 uur gepresenteerd voor de zaak van Boekhandel Brummelhuis te Denekamp.

Dat Nicolaaspleingedeelte maakt dan tevens deel uit van het terrein van het Ratjetoe Festival, dat zaterdag a.s. wordt georganiseerd. Aan de presentatie van het boek wordt anders aandacht geschonken dan de veelal gangbare manier bij het verschijnen van een nieuw boek. Charles Brummelhuis, naast ondernemer een hobbyist op het gebied van muziek en cabareteske optredens, maakt er uiteraard in overleg met de schrijver namelijk een kleine nostalgische voorstelling van met een originele grenspaal inclusief  wachthuisje afkomstig van de vroegere grensovergang De Rammelbeek. Ook zullen een smokkelaar en douanier niet ontbreken. Charles: “Voor mensen die het leuk vinden om nog een keer op de foto te gaan bij die grenspaal met dat wachthuisje en met eventueel een ‘smokkelaar’ en ‘douanier’ hebben dan de mogelijkheid daartoe.” Menige oudere zal zich die grenscontrole die bijna dertig jaar geleden werd opgeheven nog kunnen herinneren, met mogelijk zelfs nog allerlei verhalen over smokkelen en het illegaal de grens overschrijden. Die herinneringen worden ook opgeroepen bij het bezoek aan de recentelijk volledig gerenoveerde ‘Commiezenhut’ aan de Vrijdijk.

Bloemlezing amusante verhalen over smokkelpraktijken, maar ook over grimmige  grensconflicten

Het nieuwe boek van Jan Bornebroek is een bloemlezing van amusante verhalen over smokkelpraktijken én grensconflicten die zich in het verleden  in het oosten van ons land hebben afgespeeld. Smokkelpraktijken zoals koffiebonen in fietsframes, thee in fietsbanden, varkens in giertanks, jenever in varkensblazen, maar ook minder voor de hand liggende smokkelwaar als muskaatnoten, auto- en vliegtuigonderdelen, meubels en tropische vogels. Maar tevens grimmige grensconflicten, vaak door bijvoorbeeld een onduidelijk verloop van grenzen . Grensmarkeringen werden daarbij verplaatst of grensbewakers, smokkelaars en boeren bestreden elkaar met alle beschikbare middelen. Over al dat soort zaken gaat dit boek ‘Smokkelen’.

Gememoreerd werd reeds dat ‘boekhandelaar’ Charles Brummelhuis eveneens de man is van muziek en ander amusement en dat gaat hij zaterdag a.s. aantonen. Als muzikaal leider en instrumentaal begeleider van het koor De Leuij Pinn’n zal hij met dit koor de bijeenkomst namelijk muzikaal omlijsten.

Tekst: PBJ

Uw reactie