Uitgaan & Cultuur

Oldenzaal een Kunstroute rijker!

OLDENZAAL - Wandelen langs 37 kunstwerken rond de majestueuze Plechelmustoren en door het verrassend groene Singelpark. Sinds maandag 1 augustus is dit mogelijk. Eddy Loohuis en Johan Olde Keizer hebben de afgelopen maanden de mooie Wandelroute ‘Kunst in Binnenstad en Singelpark’ uitgezet. Je ziet ruimtelijke beelden, zit-objecten, plaquettes en herdenkingsmonumenten. Van figuratief tot abstract; in brons, kunststof, glas, hout, beton, staal en andere materialen. 

Je kunt op verschillende punten instappen. Vanaf een terrasje in de binnenstad of het parkeerterrein Molkenboer. Een rondleiding met gids is aan te vragen bij Tourist Info Oldenzaal.  Een prettig leesbaar en mooi door Cecile Beld vormgegeven boekje geeft je informatie over bekende kunstwerken zoals De Kadolsterman, De Spinster, Toonkunstenaars, de Waaier en het Oorlogsmonument. De wandeling laat je kennis maken met beelden waar je soms achteloos aan voorbij loopt. Wist je bijvoorbeeld dat Het Bordeshek aan het stadhuis ook een kunstwerk is? Na afloop zeg je misschien: ‘Ik wist niet dat Oldenzaal zo rijk is aan kunst!’In het boekje zijn ook enkele kunstwerken buiten de wandelroute aangegeven, zoals de Dames van Oranje en De Verdedigers. 

De wandelroute is afgeleid van het boek ‘Van Balderik tot Boeskoolmenneke. (Uitgave Stichting Musea Oldenzaal). Auteur en samensteller Eddy Loohuis heeft in dit boek een historische lijn van 85 kunstwerken duidelijk en prettig leesbaar beschreven. ‘De Glimlach’ publiceert regelmatig een kunstwerk uit dit boek in een speciale kunstrubriek.

Het boekje Wandelroute in Binnenstad en Singelpark is à 3,50 te koop bij Tourist Info Oldenzaal, Grootestraat 35-37. Het boek Van Balderik tot Boeskoolmenneke is te koop bij Museum Het Palthe Huis, Tourist Info Oldenzaal en in de plaatselijke boekhandel.