Uitgaan & Cultuur

Noaberdag op het Stift

WEERSELO - Het was een zeer geslaagde ochtend, met een volle kerk. Bezoekers van eigen gemeente, katholieke buren en anderen zorgden ervoor dat het thema en onderwerp van de dienst en de ochtend Noaberschap volledig tot zijn recht kwam in de kleine Stiftskerk.

Om 10.00 uur was er een kerkdienst, deze werd geleid dominee R. Kloosterziel.
Tijmen van Genderen was de ouderling van dienst, gastheer en gastvrouw waren Anne Jonker en Ineke Leeuw. Dick Huijser speelde op het orgel en begeleidde de eigen cantorij. Het Cantatekoor uit Deurningen was te gast met Evert van Eden als dirigent en pianist. Sprekers waren namens Natuur- en Vogelwerkgroep ’De Grutto’ Bianca Franceschina. Zij vertelde over het veertig jarig bestaan van ’De Grutto’ en het aanplanten van het voedselbos met kinderen op Het Stift ter ere van dit jubileum.

Ilonka van den Bercken namens de Stichting Stiftfestival, vertelde over de oorsprong van het festival en de komende concerten die op het prachtige Stift worden georganiseerd. Buiten werd de voortgang van de realisatie besproken door Anne Jonker, Ineke Leeuw en Niek Hannink van N+L landschapsarchitecten.

De afsluiting was wel erg bijzonder met een miniconcert van Yuliana, een 8-jarig talent achter de vleugel.

Het programma zag er als volgt uit:

9.45 uur        Inloop in de Stiftskerk of Stiftschool
10.00 uur      Kerkdienst in het teken van Noaberschap, uur met muzikale ondersteuning van eigen cantorij en een gastkoor
10.45 uur      Korte uitleg over de werkzaamheden door enkele gastsprekers
11.00 uur      Koffie en thee
11.30 uur      Rondwandeling over Het Stift om de voortgang te bekijken
12.00 uur      Miniconcert in de Stiftskerk, aangeboden door het  Stiftfestival                        12.30 uur Afsluiting onder het genot van een hapje en drankje.

Om het unieke erfgoed van de Hervormde Stichting het Stift te kunnen beheren en te behouden is er een Visie-plan Het Stift 2030 opgesteld, zie het-stift.nl/het-stift-algemeen/het-stift-2030. Door de financiële hulp uit diverse fondsen en giften van anderen zijn al diverse doelen uit dit plan gerealiseerd. Waaronder het Europese Leader fonds, de Provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland, bijdragen van KGO investeerders Lanco Deurningen, Franken Volmerink en Hesselink Trucks uit Saasveld, de Fundatie voor Hervormden Tubbergen en Stichting de 3 Essen. Om alle wensen uit het visieplan Stift 2030 te kunnen realiseren is er Twentse Noaberhulp nodig, in de vorm van een financiële bijdrage of fysieke hulp bij vrijwilligersdagen.

Ine Flinkers