Uitgaan & Cultuur

Tekst: MyLines

Nieuwe plek voor koffie en thee in Zenderen

BORNE/ZENDEREN - Fietsers en wandelaars in het buitengebied van Borne hebben vanaf nu een extra plekje om even uit te rusten met een kopje koffie, thee of een soepje. Aan de Lidwinaweg richtte de familie Breteler een kraampje in voor iedereen die wil meegenieten van de rust bij hun huis.

Een officieel rustpunt zoals bijvoorbeeld De Hondeborg even verderop is het niet, maar een fijne plek is het wel. De familie verkoopt sinds een aantal jaren zelfgekweekte pompoenen en kalebassen langs de weg, maar besloot nu ook iets te drinken en te eten aan te gaan bieden.

IJsheiligen
“Ik vond het wel iets voor mij”, zegt Elise Breteler over de pompoenen. “Ik zag het een keer voorbijkomen op internet en het leek me wel leuk. We hebben een weiland achter het huis, we hadden al een moestuin, dus dat kon prima. Half april begin ik met voorzaaien en na ijsheiligen gaan de plantjes naar buiten.” Haar man Hans vertelt dat dat dit jaar even misging. “Eerst kwam de kou eroverheen en toen het nat. Alle plantjes die maanden in de keuken en de woonkamer stonden…het was allemaal voor niets, allemaal mislukt”, lacht hij.

Aan de grote aantallen in de kratjes langs de weg te zien, is het toch nog goed gekomen met de oogst. “We zijn gewoon opnieuw begonnen”, vertelt hij. “Daarom zijn we dit jaar iets later, maar dat geeft niet; zo werkt de natuur gewoon.”

Gastenboekje
Het idee om stoeltjes, een bankje, een tafeltje en koffie en thee onder een gezellig afdakje aan te bieden voor een klein prijsje, komt ook uit de koker van Elise. “Gezellig om af en toe mensen te spreken”, vindt ze. “Extra leuk is het als mensen iets in het gastenboekje schrijven dat we hebben neergelegd. Mooi om te lezen dat mensen enthousiast zijn, het mooi vinden hier en genieten van een fietstochtje of een wandeling. Veel mensen die hier op vakantie zijn en uit het Westen komen trouwens, maar laats waren er ook mensen die zo ongeveer om de hoek woonden en hun hond aan het uitlaten waren. Die dachten: leuk om een keer onderweg koffie te drinken in plaats van straks thuis. Die hond liep gewoon bij ons naar binnen en begon de brokken van die van ons te eten. Dat zijn toch leuke dingen?”

Bijzondere soorten
De pompoenen en kalebassen vliegen overigens weg aan de Lidwinaweg. Naast eetbare, verbouwt Elise ook siersoorten én hangende. “Bijzondere soorten die niet zoveel aangeboden”, vertelt Hans, dus die zijn gauw weg.

Dochter Rinske vindt het leuk allemaal, maar laat de tuin graag aan haar moeder over. “Maar wel gezellig dat ze het doet”, zegt ze terwijl ze een aardbei plukt van één van de plantjes die haar moeder ook heeft staan. Die snapt haar wel, want de pompoenen zijn leuk, maar al dat geschoffel zou er niet bij moeten horen. De reacties op haar werk in de tuin, zijn in iedere geval goed. Vorig jaar werd op wat ze zelf gebruiken na, de hele oogst verkocht. “En dat verwachten we dit jaar opnieuw.”