Uitgaan & Cultuur

Na Valentijnprijs en Hermes Thriller award nu ook Juno Kinderboekenprijs

ALMELO - De Almelose feelgood schrijfster Kirstin Rozema wil samen met Han Peeters en Diane Kooistra bekende en zeker ook minder bekende kinderboekenschrijvers in het zonnetje zetten. Daarom hebben zij de Juno Kinderboekenprijs in het leven geroepen. De ontknoping is op 24 juni in het Zalencentrum in Ermelo.

Diane Kooistra (links) en Kirstin Rozema reiken in mei de prijs voor het beste kinderboek van 2022 uit.

De geboren en getogen Almelose schrijft al van kinds af aan. Kleine verhaaltjes, opstellen voor school, maar ook grotere verhalen, ter grootte van een schoolschrift. “Het was vooral los gefröbel, waar niet echt iets uit is gekomen.” Inmiddels heeft ze meerdere kinderboeken, diverse romans en misdaadromans op haar naam staan.

Samen met Han Peeters en Diane Kooistra heeft de Almelose schrijfster afgelopen jaar de Valentijnprijs nieuw leven ingeroepen. “We wilden romantische feelgood boeken, waaronder familie- en streekromans, maar ook historische romans meer onder de aandacht te brengen”, geeft Kirstin aan. En met succes. “Het was een prachtig feest in Ermelo. Een weerzien van schrijvers onderling en natuurlijk de winnaars. Hadden we toen 85 titels, we zitten nu al op 109 aanmeldingen. Het loopt ietwat uit de hand.” 

Vanwege het succes werd de organisatoren gevraagd ook een kinderboekenfestival te organiseren, voor 2023. “Daar hebben we volmondig ‘ja’ op gezegd.” Het festival vindt op 24 juni plaats in het Zalencentrum in Ermelo. Er worden geen griffels en penselen uitgereikt zoals bij de Kinderboekenweek. “We richten ons op alle auteurs uit Nederland en België en willen ook nieuw talent een kans geven. Schrijftalent zit er namelijk genoeg in Nederland en België.”

Kirstin maakte tien jaar geleden haar debuut met het kinderboek ‘Knopen in je touw’. Een verhaal over Floor Finstra dat soms heel spannend en verdrietig is, maar ook grappig en vooral herkenbaar. Twee jaar geleden verscheen Arendsklauw, dat zich in Haaksbergen afspeelt. “Ik probeer twee tot drie boeken per jaar te schrijven: een roman, een kinderboek en iets van misdaad. Mijn grootste inspiratiebron voor de kinderboeken is nog steeds Haaksbergen. Daar stonden we vroeger met mijn ouders vaak op de camping. Een stuk of zes kinderboeken van mij spelen in Haaksbergen af.”

Voor de Juno kinderboekenprijs is een brief gestuurd naar alle uitgevers van kinderboeken. Inmiddels zijn er al zeventig titels binnen van twintig uitgevers. “Ook van uitgevers in België, want die hebben geloof ik geen kinderboekenprijs”, meent Kirstin. 

Schrijfwedstrijd

Naast de Juno Kinderboekenprijs is er een schrijversprijs. Hier kan iedereen aan deelnemen. “Het doel van de Juno kinderboekenprijs is meer bekendheid te geven aan

kinderboeken en ook beginnend schrijftalent kansen te bieden door middel van de verhalenwedstrijd. We dagen schrijvers uit om een origineel en uniek verhaal te schrijven.”

Het verhaal moet tussen de 1.500 en 2.500 woorden zijn en rond het thema ‘Zomervakantie’ geschreven worden. De hoofdprijs is 250 euro voor het winnende verhaal per categorie en een uitgeverscontract. Verhalen kunnen worden ingezonden in de categorie 4 t/m 8 jaar, 9 t/m 12 jaar, 13 jaar en ouder.

Ook voor de Valentijnprijs voor romans en verhalen met een hart is een schrijfwedstrijd opgezet. Het thema is hier ‘Beachclub Valentijn’. Het reglement hiervoor is te vinden op valentijnprijs.nl

Deelname aan de schrijfwedstrijden gebeurt anoniem. De jury bestaat uit auteurs en redacteurs en krijgt de verhalen onder een pseudoniem te lezen. Elke schrijver ontvangt een juryrapport met feedback over het verhaal. “Dat gebeurt op een positieve manier, zodat mensen ook door durven te gaan met schrijven.”

Schrijvers die mee willen doen, kunnen het reglement inzien op junokinderboekenprijs.nl. Deelname kost 12,50 euro. Hiervoor ontvangen zij een juryrapport en gratis toegang tot het feest. Dat is voor de Valentijnprijs op 13 mei, het Juno kinderboekenfeest op 24 juni. Beiden worden gehouden in het zalencentrum Ermelo. Verhalen kunnen tot en met oudejaarsavond worden ingezonden naar info@kirstinschrijft.nl