Uitgaan & Cultuur

Na 30 jaar: de dino‘s zijn weer terug in Denekamp

DENEKAMP - ‘Lang zullen ze leven…eindelijk is het zover! De dino ’s zijn na 30 jaar terug in Denekamp……,’ aldus de daarover ook zelf erg verheugde medewerkers van Museum Natura Docet. Vanaf 10 juli a.s. zijn ze die dino ‘s op ware grootte daar immers weer te bewonderen. Niet in een enorme aangebouwde tent, zoals in 1991, maar in het daartoe heringerichte museum zelf met haar twaalf grotere en kleinere expositiezalen en in de fraaie museumtuin, langzamerhand uitgegroeid tot een museumpark. De eerste vertegenwoordigers zijn inmiddels in de tuin gearriveerd, maar de grootste vertegenwoordiger, de Seismosaurus,  moet nog arriveren. 

De plaatsing daarvan is een enorme klus, want de lengte ervan is maar liefst 40 meter en met de kop zit op een hoogte van ongeveer een gebouw van twee etages. Een kolos. Ze maakt deel uit van een verzameling van Europese dinosauriërs, geleend van enkele gespecialiseerde musea, zoals het Oertijdmuseum in Boxtel en musea uit Duitsland, België en Zwitserland.

*’Veel nieuwe kennis over dino ’s, genetisch b.v. verwant met vogels in onze achtertuinen!’

Paleontoloog Eric Mulder: ‘Het is een soort ‘reünie’, maar absoluut niet een herhaling van de dino expositie uit 1991. Het is een compleet nieuwe tentoonstelling ontwikkeld met de kennis van nu. In de afgelopen decennia is veel nieuwe kennis opgedaan over dinosauriërs. De belangstelling daarvoor is ongetwijfeld ook aangewakkerd door onze eerste expositie. Het is voor het hele gezin een bijzonder uitje, want er valt veel te ontdekken en uiteraard te bekijken en te bewonderen. Wist je bijvoorbeeld  dat genetisch gezien dino ‘s  nauw verwant zijn met de vogels  uit onze eigen achtertuinen……. ?’  Zomaar een ‘weetje’, maar daarvan zijn er na 9 juli a.s. vele van aan te treffen op bordjes in de tuin tussen de daar aanwezige ‘oer-familie’. Een kostbaar bezit, geleend van andere musea en daarom wordt/is het gehele museumterrein omheind door een nieuwe, maar daarna blijvende afrastering.

In een volgende DV-editie meer inhoudelijke informatie, maar die kan uiteraard veel beter worden opgedaan via een bezoek aan deze ‘Dinosauriërs!?’ Het wordt in Denekamp, na de eerdere  ‘Big Insects’,  sowieso opnieuw een zomer met ‘grote’ gasten, want  naast de dino ‘s hebben we immers ook een paar maanden,  dankzij de ‘Elephant Parade’,  olifanten in onze straten (en bij een aantal bedrijven) …….‘

Tekst/foto’s: PBJ