Uitgaan & Cultuur

Museumtocht

VRIEZENVEEN / ALMELO - In het kader van het textielfestival Twente voer de antieke praam “stad Almelo II” met een groep van 15 personen afgelopen zaterdag van Almelo naar Vriezenveen, een tocht tussen twee bekende textiellocaties. Almelo met zijn diverse textielfabrieken, onder andere Ten Cate op het Indiëterrein en Jansen en Tilanus in Vriezenveen.

Op beide plaatsen is er uitleg gegeven over de historie van de textiel ter plekke. Maar het was niet uitsluitend historie, ook de oude fabrieken zijn nog te zien. In Vriezenveen staat er nog veel van de oude fabriek, nu aan buiten- en binnenkant gemoderniseerd en bekend als Löwik meubelboulevard. Ter plekke stond een uitstekende lunch klaar. Per fiets is de groep daarna vertrokken naar het Historisch Museum Vriezenveen. Waar nog oude machines van Jansen en Tilanus te zien zijn en waar de groep uitleg kreeg over de Rusluie, een groep Vriezenveense pioniers, die ook vanuit de textiel hun handel in linnen hebben opgezet in St. Petersburg en daar zeer succesvol waren. Onder andere de Tsaren waren hun klanten.

In Almelo is als afsluiting van de tocht op het Indiëterrein het Stadslab bezocht en de hallen met sheddaken aldaar. Daar heeft de groep uitleg gekregen over de geschiedenis van Ten Cate en de switch die Ten Cate in de jaren 60 van de vorige eeuw gemaakt heeft naar technische textielproducten zoals zakken voor dijkverzwaring, kunstgras, composiet voor auto’s en vliegtuigen en zelfs pantserbeplating voor defensie. Na afloop kon nog een drankje gebruikt worden in het Stabslab.

Op zaterdag 25 september vaart de praam nog een keer naar Vriezenveen. Het is een dagvullend programma. U kunt zich opgeven voor deze tocht via telefoonnummer: 06-46216471. Verdere informatie over de praam vindt u op: www.praamalmelo.nl.