Uitgaan & Cultuur

Monumentenrun met fietstocht in Borne wederom een groot succes

BORNE – De Heemkundevereniging Borne heeft dit jaar een fietstocht toegevoegd aan de monumentenrun en het bleek een groot succes. Maar liefst vijftig mensen gingen langs diverse markante gebouwen in het buitengebied om monumenten zijn te bezichtigen. Deze tocht ging met begeleiding van een gids langs diverse monumenten in Oud Borne en voor een deel buiten de bebouwde kom. De route was in totaal zo’n 12 km lang. Bewoners van de monumenten vertelden van alles over hun huis.

Initiatiefneemster Annemarie Haak erkent dat het een succesvolle dag was. “We zijn heel erg tevreden, het was een geslaagde dag. We hebben louter positieve reacties gehad en hebben genoten van de monumentenrun”, steekt Annemarie van wal. Voorafgaand werd al aangegeven dat de tocht niet als wedstrijd werd bedoeld. “Sommige deelnemers hebben er wel drie uur over gedaan, zo leuk en interessant vonden ze het!” 

Annemarie Haak en medeorganisator Henk Passies zijn ook blij met de inbreng van bewoners van de monumenten. De tocht voerde langs monumenten en oude boererven in het buitengebied, waaronder het spookhuis in Hertme, erve Bartelink, Weleveld met het Jachthuis, Hedevelds bio ei en erve Daggel; Melktap van Huiskes en ’t Hilbert van de familie Bonthuis. “Ze vertelden écht de leukste verhalen en hadden heel erg leuke anekdotes.”

Herhaling waard
Mensen die dit jaar geen deel hebben genomen aan de monumentenrun hebben geluk, Haak en Passies overwegen om volgend jaar weer een monumentenrun met fietstocht te organiseren. “Wellicht komt er ook een (kortere) wandelroute bij, maar dat weten we nog niet zeker. Maar we gaan er over nadenken!” 

Verrassingsdozen voor kinderen
Voor de kinderen in de basisschoolleeftijd zijn er ’s middags verrassingsdozen te vinden in enkele monumenten. Aan de hand van vragen en opdrachten, puzzels of een rebus maken ze kennis met het monument en leren ze het gebouw beter kennen. In totaal waren er negen groepen van verschillende basisscholen die meededen. De kinderen gingen eerst langs restaurant Dorset, het Bussemakerhuis en de Synagoge. En later gingen ze ook nog langs De Oude Kerk, de Doopsgezinde kerk, de St. Stephanuskerk, het Watermachientje en de klopjeswoningen. “Iedereen was vol lof. Bijna iedereen gaf aan dat ze volgend jaar graag weer mee wilden doen. Al met al een geweldige dag!”

Uw reactie