Uitgaan & Cultuur

Molendag 2022: bezoekers weer van harte welkom op de Dinkellander molens

DINKELLAND - Eindelijk kan het weer: zaterdag 14 mei staan, in het kader van de nationale Molendag, de deuren van de molens in Denekamp, Lattrop, Tilligte en Ootmarsum weer wagenwijd open voor bezoekers. Van 10.00 tot 16.00 uur staan de molenaars klaar om belangstellenden op hun molen rond te leiden, uitleg te geven over de bouw van de molen, over hun functie en over het molenaarschap. Op een aantal molens zal ook het malen van meel worden gedemonstreerd.

Borgelinkmolen

Onder het motto ‘Mills en Meals’ valt op de molens te genieten van verschillende lekkernijen: op elke molen verzorgen vrijwilligers heerlijke versnaperingen waarbij molenmeel centraal staat. Op elke molen een ‘eigen’ lekkernij: cake en kruidkoek, wafels, pannenkoeken, soep met stokbrood en pizzapunten. Om de kosten te dekken wordt voor de versnaperingen een kleine vergoeding gevraagd. Voor wie alle alle hapjes wil uit proberen is een speciale fietstocht langs alle molens uitgezet. De route kan op elke deelnemende molen middels een QR-code gescand worden.

Het programma voor 14 mei ziet er als volgt uit: op de Sint Nicolaasmolen in Denekamp worden verse wafels gebakken en is een instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars aanwezig met informatie over de verschillende mogelijkheden om als vrijwilliger in het algemeen, of als molenaar in het bijzonder, bij een van de molens aan de slag te gaan. Op de Borgelinkmolen, eveneens in Denekamp, is cake en kruidkoek te proeven gemaakt van de ‘eigen’ bakmixen, kan gewerkt worden met historische (hand)maalwerktuigen en worden continue films gedraaid over de historie van de Nederlandse molens. Op de watermolen Singraven is de houtzagerij te bewonderen en in Ootmarsum worden bij Molen Oude Hengel pannenkoeken gebakken. In Tilligte valt bij de Westerveldmolen te genieten van soep met vers gebakken stokbrood, is voor de kinderen een springkussen aanwezig en zijn diverse oude machines te bewonderen. De Oortmanmolen in Lattrop serveert steenovenpizza’s met mozzarella en ham en er staat er een marktkraampje met het uitgebreide assortiment molenmeelproducten. Molendag 2022 in Dinkeland biedt voor elk wat wils, te zien, te beleven en te proeven!

Uw reactie