Uitgaan & Cultuur

'Lokale media en ook HOi hebben belangrijke maatschappelijke functie, zeker in coronatijd!'

NIJVERDAL – Aan het woord is Wil de Bruine en ze zegt het met overtuiging: “Ik krijg zo vaak te horen dat mensen iets in een huis-aan-huisblad gelezen hebben, gehoord bij 'SamenZijn'. Of gezien bij de Koerier of bij 'Wat bezielt je'.”

SamenZijn
Het muzikale radioprogramma 'SamenZijn' wordt elke donderdag van 10.00 tot 12.00 uur door de HOi  uitgezonden. Ouderenpastor Liesbeth Jansen-Gort kwam met de vraag bij Wil de Bruine, programmamaker bij HOi of er bij HOi niet iets mogelijk was voor ouderen. Samen met Benno ten Cate ontwikkelden de dames het programma SamenZijn. Nadat HOi het programma spontaan ondersteunde werd het een week later uitgezonden en in korte tijd was 'SamenZijn' een goed beluisterd en zeer gewaardeerd radioprogramma. Al tijdens de eerste lockdown. In de zomer, toen de coronamaatregelen minder streng werden, stopte het programma. Begin november is het opnieuw van start gegaan.

Het succes berust op de laagdrempelige aanpak. Er is voor ieder wat wils. “We gaan als het ware echt bij de luisteraars op visite. En voor iedereen valt er wat te beleven. Een grappig verhaal, een gedicht, een diepere gedachte, iets uit de bijbel... Mooie verzoeknummers. Muziek tussen Johannes de Heer en 'Kom van dat dak af'. Als het even niet jouw smaak is, vind je het volgende nummer weer geweldig.” De crew zelf bij HOi noemt het een feest om het programma te maken. Er zijn luisteraars uit de gemeente, de regio, maar ook uit Zwolle, Almelo, Leeuwarden en zelfs uit Amsterdam! Luisteraars vertellen dat ze ondertussen stoffen, afwassen, opruimen of ramen zemen. SamenZijn is te beluisteren op Hoi FM 106.6, FM 104.1 op de kabel, Ziggo tv-kanaal 42 en de livestream hoimedia.com

Het programma wordt zondagmiddag om 18.00 uur herhaald. Sommige mensen vinden het moeilijk te vinden, maar zij kunnen bij HOi hulp vragen. Het doel is om in coronatijd iets moois te brengen en dat doel is bereikt.

'Wat bezielt je'
Een heel ander programma is het tv-programma 'Wat bezielt je '. De Bruine: “Het gaat over zingeving, een interview met mensen die écht wat te vertellen hebben. Die geïnspireerd zijn door kunst, sport, geloof of natuur. Of door iets bijzonders wat ze meegemaakt hebben en hun kracht geeft. En dan hoop ik dat de kijkers geraakt worden en denken 'hoe zit dat eigenlijk bij mij?' Reike Podt maakt er heel mooie, passende filmpjes bij.” Tv is een medium waarbij niet iedereen zich op zijn gemak voelt. De gesprekken worden goed voorbereid en de jonge crew doet er alles aan om de gasten op hun gemak te stellen. Toch hebben veel mensen wel een zekere cameravrees. Over het algemeen reageren vrouwen heel anders op de camera dan mannen. En voor je verschijnt op tv moet je worden 'opgemaakt'.

De interviewer: “Als de eerste vraag lekker loopt, gaat het goed. Die eerste vraag is belangrijk. Ik wil niet te veel trekken; maar houd wel de grote lijn in de gaten en stuur af en toe bij. Het mag geen vraag- en antwoordspel worden maar een gesprek. Leuke levendige gesprekken waarin de gast in het licht wordt gezet.” Nadenkend vervolgt ze: “Als de jonge crew van HOi zegt: 'Wat een leuk gesprek, het had wel langer mogen duren', weet ik dat ik tevreden kan zijn”. De technici zorgen ervoor dat het mooi in beeld komt en uitgezonden wordt. “Als ik het na opname terugzie ben ik in eerste instantie meestal niet tevreden. Maar als ik het nog eens bekijk denk ik vaak: zo dat hebben we goed gedaan met elkaar. Een mooie uitzending van een mooi mens.”